Boek
Nederlands

Het broeikaseffect, of Waarom warmt onze aarde op?

Kathleen Vereecken (auteur), Benjamin Leroy (illustrator)
+1
Het broeikaseffect, of Waarom warmt onze aarde op?
×
Het broeikaseffect, of Waarom warmt onze aarde op? Het broeikaseffect, of Waarom warmt onze aarde op?

Het broeikaseffect, of Waarom warmt onze aarde op?

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Professoren beantwoorden vragen, die kinderen stelden over het broeikaseffect, o.a. 'Wat is groene energie?' en 'Wat kunnen we zelf doen?'. Met gekleurde tekeningen, quizvragen en proefjes. Vanaf ca. 11 jaar.
Titel
Het broeikaseffect, of Waarom warmt onze aarde op?
Auteur
Kathleen Vereecken
Illustrator
Benjamin Leroy
Taal
Nederlands
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2007
63 p. : ill.
ISBN
9789020972252

Besprekingen

Lezen

Dat de global warming brandend actueel is en zelfs bijna hip kan worden genoemd, hebben ook de uitgevers ontdekt. Er gaat geen maand voorbij of er verschijnt wel een nieuw belangwekkend werkje dat haarfijn uiteenzet hoe het allemaal werkt, of dat ons voorziet van nuttige tips om zelf te helpen de opwarming van de aarde tegen te gaan. Dit zijn een paar van de interessantste.

Op kindermaat

Het broeikaseffect maakt helaas geen onderscheid tussen volwassenen en kinderen: het beïnvloedt het leven van iedereen. Dit boek van de Kinderuniversiteit legt jongeren op heldere wijze uit wat er precies aan de hand is. Het bundelt de interessantste, leukste en meest originele vragen van kinderen over global warming en voorziet die van grappige illustraties. Om het voor het jonge volkje boeiend te houden, is het doorspekt met experimentjes en quizvragen.

Het broeikaseffect - of waarom warmt onze aarde op? (Kathleen Vereecken en Benjamin Leroy), Lannoo, 64 blz., 14,95 euro.


In navolging van initiatieven in Duitsland en Nederland, stellen sinds 2005 ook de Universiteiten van Leuven en Antwerpen één keer per jaar hun deuren open voor kinderen. De kinderen komen er alles te weten over wetenschappen, psychologie, geschiedenis etc. Het is een overdonderend succes ? duizenden kinderen nemen deel ? dat ieder jaar meer navolging kent. Professoren leven zich uit in het begrijpelijk maken van hun leerstof voor een heel wat jonger publiek dan ze gewoonlijk voor zich hebben. Marc Van Ranst en Luc Van Meervelt, twee professoren van de KU Leuven die hebben meegewerkt aan de kinderuniversiteiten, verleenden ook elk hun medewerking aan een boek over hun specialisatie, resp. Het broeikaseffect, of Waarom warmt onze aarde op?, met een tekst van Kathleen Vereecken en illustraties van Benjamin Leroy, en Monsterlijke microben en hoe ga je ze te lijf?, met een tekst van Geert Bouckaert en tekeningen van Sebastiaan Van Doninck.
Professor Marc Van Ranst is microbioloog. Hij …Lees verder
Van de vele vragen, over het broeikaseffect, die door kinderen werden gesteld op de voor hen opengestelde K.U te Leuven, hebben de auteurs in dit boek een bundeling gemaakt. De lezer krijgt in negen hoofdstukken uitleg over de weersveranderingen, de atmosfeer, het broeikaseffect en de scheikunde die erbij hoort, de ernst en de oorzaken van het ozongat en van de opwarming en wat de mens eraan kan doen om dit te veranderen. De onderwerpen, die meer zijn dan alleen maar vraag en antwoord, staan met een eigen (groter lettertype en vetgedrukte) kop, gescheiden van elkaar door een witregel. Vrolijk getekende illustraties, enkele leuke experimentjes en achttien, wat flauwe, meerkeuzevragen (antwoorden achterin, met twee fouten) zijn toegevoegd. De zeer informatieve tekst is helaas ook enigszins moralistisch. De jonge lezer wordt geacht de wereld te redden en zijn ouders op te voeden. Een educatief boek, dat jammer genoeg geen consequente doelgroep heeft. Het niveau wisselt: flauw en boeiend,…Lees verder

Het broeikaseffect

In navolging van de Duitse Kinderuniversiteit, waarvan Lannoo ook enkele boeken uitgaf, zette ook de K.U.L. haar deuren open. Kinderen konden er vragen stellen aan echte professoren en Kathleen Vereecken heeft al deze gegevens tot een interessant boek verwerkt. Dit boek gaat over het broeikaseffect, een hot thema. In enkele hoofdstukken, die allemaal vertrekken vanuit één concrete vraag, wordt zowat alles wat met dit broeikaseffect te maken heeft uit de doeken gedaan. Er wordt een duik in de tijd genomen om weers- en klimaattypes en –veranderingen die relevant zijn voor dit boek uit te leggen, het ‘jasje’ rond de aarde wordt ontleed en de verschillende gassen die er voorkomen worden benoemd, oorzaken en gevolg worden onder de loep genomen en er wordt ook een blik in de toekomst geworpen. Elk hoofdstuk eindigt met een leuke, korte quiz, waarin de lezer zijn opgedane kennis meteen kan testen. Er staan ook enkele experimenten in die de lezer kan uitvoeren om de materie beter te begrijpen…Lees verder

Over Kathleen Vereecken

Kathleen Vereecken (Gent, 14 december 1962) is een Belgische schrijver van romans, kinder- en jeugdboeken en non-fictie.

Leven

Omdat Nederlands en Engels haar lievelingsvakken waren op school, volgde ze een lerarenopleiding. Er was geen werk in het onderwijs, dus ging ze kantoorwerk doen. Dat deed ze jarenlang, tot haar eerste boeken uitgegeven werden. Nu combineert ze haar werk als auteur met dat van freelance journaliste.

Werk

Vereecken debuteerde in 1993 met Het raadsel in het fluisterbos, een verhaal dat ze ingestuurd heeft voor een wedstrijd, dat niet wint maar toch gepubliceerd wordt. Haar bekendheid en reputatie als jeugdauteur beginnen te groeien wanneer haar vierde boek, de jeugdroman Alle kleuren grijs, verschijnt. Daarin verweeft ze feit en fictie. Het boek is gebaseerd op het leven van haar overgrootmoeder en gaat over de barre leefomstandigheden van een 19de-eeuws ar…Lees verder op Wikipedia

Suggesties