Boek
Nederlands

Tot de zon aan de horizon vriest

+1
Tot de zon aan de horizon vriest
×
Tot de zon aan de horizon vriest Tot de zon aan de horizon vriest

Tot de zon aan de horizon vriest

Doelgroep:
Vanaf 15 jaar
Genre:
Doordat de moeder van Chinouk (ik-figuur) een psychose heeft, gaat het met Chinouk niet goed op school. Ze krijgt een buddy, Lander, die een moeder met dezelfde stoornis heeft. Er ontstaat al snel een vertrouwensband. Vanaf ca. 15 jaar.
Titel
Tot de zon aan de horizon vriest
Auteur
Kathelijn Vervarcke
Taal
Nederlands
Uitgever
Kalmthout: Van Halewyck, 2017
284 p.
ISBN
9789461316325 (paperback)

Besprekingen

Doordat Chinouk (ik-figuur) op haar moeder met een psychose moet letten, heeft ze problemen op school. Haar school zorgt ervoor dat ze een buddy krijgt, Lander. Hij haalt haar af en brengt haar thuis zodat ze geen dag school meer mist. Landers moeder heeft dezelfde psychische stoornis als die van Chinouk en al snel krijgen ze een vertrouwensband en gevoelens voor elkaar. Beide gezinnen gaan totaal anders om met de ziekte van hun moeder en dit stelt hun relatie op de proef. Dit is de tweede YA-roman van de Vlaamse auteur (1976). De roman schetst een duidelijk en realistisch beeld van hoe het is om op de groeien met een een moeder die psychische problemen heeft. Ook worden er verschillende manieren belicht om hiermee om te gaan. Het verhaal heeft zeker diepgang en raakt de lezer op het emotionele vlak. De personages zijn goed uitgewerkt en de lezer leeft met ze mee. Het schetst een duidelijk en realistisch beeld van de leefwereld van KOPP-kinderen (kinderen van ouders met psychische pro…Lees verder

Tot de zon aan de horizon vriest

‘Tot de zon aan de horizon vriest’ is het tweede boek van Kathelijn Vervarcke. Net zoals het eerste boek snijdt het een zwaar thema’s aan. Toch is het minder zwaar op de hand dan haar eerste roman, waarbij er voor het hoofdpersonage geen uitweg leek. In dit geval gaat het om twee KOPP-jongeren die in hun laatste middelbaar zitten en op zich dus nog een heel leven voor zich hebben. KOPP-jongeren zijn kinderen die een ouder hebben met een psychische problematiek. Lander en Chinouk vinden elkaar op deze manier. Ze hebben immers beide een moeder met schizofrenie.

Lander en Chinouk worden verliefd en krijgen een relatie die op de proef wordt gesteld door hun moeders. Vooral voor Chinouk is dit niet gemakkelijk, vermits zij al enkele jaren de zorg voor haar moeder op zich neemt. Lander probeert zijn moeder, die in een instelling is geplaatst, eerder te ontwijken. Dit maakt hun kijk op het ziektebeeld heel anders.Ik vind het boek echter nogal eenzijdig opgeva…Lees verder

Over Kathelijn Vervarcke

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Miel Ferdinande

Kathelijn Vervarcke (5 juli 1976) is een Belgisch auteur en regisseur uit Vlaanderen.

Carrière

Vervarcke schrijft scenario's, historische werken en romans. Ze stichtte de theatergroep De Dakbroeders. Daarnaast werkt ze als leerkracht Nederlands.

Zij werd in oktober 2012 als nieuweling in de politiek verkozen tot raadslid voor Groen in de gemeenteraad van Oostende maar moest zich wegens familieomstandigheden al in januari 2013 laten vervangen en gaf haar raadslidmaatschap later definitief op.

Bibliografie

Boeken

  • Venus Frigida: roman over de zielsgeschiedenis van een schizofrene vrouw, 2008, Uitgeverij Lemmens, Valkenburg aan de Geul.
  • De Samouraimoord: satire voor de jeugd over het mediacircus rond zinloos geweld, 2010, Toneeluitgeverij Vink, Alkmaar.
  • Peter Kollwitz: bio…Lees verder op Wikipedia