Boek
Nederlands

De zomer van Winn-Dixie

Kate DiCamillo (auteur)

De zomer van Winn-Dixie

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Opal is pas verhuisd en voelt zich alleen; wanneer ze in de supermarkt een byzondere hond vindt, verandert haar saaie leventje. Vanaf ca. 10 jaar.
Titel
De zomer van Winn-Dixie
Auteur
Kate DiCamillo
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Because of Winn-Dixie
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2002
96 p.
ISBN
90-451-0051-7

Besprekingen

Opal is net naar een klein stadje in Florida verhuisd, waar haar vader als de nieuwe predikant van de Gastvrije Baptistenkerk zal gaan werken. Haar vader is altijd druk bezig met het voorbereiden van zijn preken en daarom is Opal vaak alleen. Maar dan, aan het begin van de zomer, ontfermt Opal zich over een grote, lelijke en verwaarloosde hond. Omdat ze van haar vader geleerd heeft dat je de armen en behoeftigen moet helpen, mag ze de hond opknappen en houden. Ze noemt hem Winn-Dixie, naar de supermarkt waar ze hem gevonden heeft. Ook al beweert Opal dat Winn-Dixie háár nodig heeft, en zij hem niet, het is al vlug duidelijk dat de hond haar belangrijkste klankbord wordt. Opal vertelt hem niet alleen al haar zorgen en bedenkingen, de hond geeft haar ook een nieuw zelfvertrouwen. Ze durft voor het eerst met haar gesloten papa over haar verdwenen moeder te praten: "Papa,' zei ik snel, voordat ik de moed zou verliezen, 'Winn-Dixie en ik willen je iets vragen. We hebben er samen over gepra…Lees verder
De 10-jarige Opal is pas verhuisd en woont met haar vader die predikant is, in een caravan in Florida. Haar moeder is weggegaan toen ze 3 jaar was. Ze voelt zich in haar nieuwe omgeving erg alleen en ze verlangt daarom heel intensief naar iemand met wie ze vriendschap kan sluiten. Wanneer ze op een dag boodschappen doet in de supermarkt, vindt ze daar een zwerfhond. Ze noemt hem naar de supermarkt waar ze hem vond, Winn-Dixie. Maar het is geen gewone hond. Behalve dat hij groot en kaal is en ook nog stinkt, kan hij iets bijzonders: hij kan glimlachen. Door hem komt ze in contact met allerlei bijzondere mensen. In de ik-vorm verteld humoristisch, origineel en gevoelig verhaal waarin vriendschap als iets kostbaars wordt ervaren. Om het te verwerven moeten vaak veel vooroordelen worden overwonnen. Kinderen zullen zeker herkenningspunten vinden in dit verhaal over eenzaamheid en vriendschap. Pastelkleurig groen omslag met een tekening van het meisje en haar hond. Vanaf ca. 9 jaar.