Boek
Nederlands

Privé

Kate Brian (auteur), Suzanne Braam (vertaler)
+1
Privé
×
Privé Privé
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 15 jaar
Genre:
De overgang van en gewone school naar het chique Easton Academy valt de 15-jarige Reed (ik-figuur) niet mee. Ze heeft er bijna alles voor over om geaccepteerd te worden. Vanaf ca. 15 jaar.
Onderwerp
Schoolleven, Geheimen
Extra onderwerp
onderwijs
Titel
Privé
Auteur
Kate Brian
Vertaler
Suzanne Braam
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Private
Editie
3
Uitgever
Houten: Van Goor, 2009
206 p.
ISBN
9789047502050 (paperback)

Besprekingen

De grens tussen literatuur en lectuur is soms erg dun. Het lezen van verhalen kan uiteraard ook gewoon ontspannend zijn, net als het eten van chips, het doorbladeren van damesbladen of het kijken naar soaps. Alleen heb je daarbij achteraf het gevoel dat je je tijd niet zinvol hebt besteed. Zo is het ook met Kate Brians' Privé. Het verhaal over het 15-jarige meisje Reed Brennan leest zeer vlot: de schrijfster maakt gebruik van eenvoudige taal, zonder veel moeilijke metaforen, en het verloop van de roman is chronologisch en rechtlijnig. Het verhaal verzuipt echter ook in de clichés en is allesbehalve origineel, en de personages zijn ééndimensioneel en weinig levensecht. Daarom leef je op geen enkel moment mee met de sores van de protagoniste. Reed is er, ondanks haar moeilijke thuissituatie, in geslaagd om les te kunnen volgen aan een prestigieuze privéschool. De setting van de campus is te vergelijken met een college in Oxford: oude, statige gebouwen zijn omzoomd met nette grasv…Lees verder
Eerste deel van een nieuwe serie chicklit-verhalen. Reed (15, ik-figuur) gaat met een studiebeurs aan Easton Academy studeren. De overgang naar Easton is groot, want Reed komt uit een eenvoudig milieu (wat opvalt op deze school), is sociaal onhandig en heeft geen ervaring met jongens. Ze is dan ook verguld met de aandacht die ze krijgt van de Billings Girls - de rijkste en succesvolste meisjes van de school - en van Thomas, die haar vriendje wordt. Het zal voor menig lezer(es) moeilijk zijn zich te verplaatsen in de Amerikaanse schoolsituatie. Daarbij komt dat de grillige, wat naïeve Reed op afstand blijft. Het is soms moeilijk haar te volgen in haar gedachten en gevoelens: waarom heeft Reed er zoveel voor over om tot dat groepje zelfingenomen meisjes te behoren dat ze al hun pesterijen en vernederingen accepteert? Achterin staat een voorproefje voor een volgend deel, 'Verboden terrein'*. Chicklit met (matig uitgewerkte) spanning, ook wel ‘chickthrill’ genoemd, voor meiden vanaf ca. 1…Lees verder

Over Kate Brian

Kieran Scott (Montvale, New Jersey, 11 maart 1974) is beter bekend onder haar pseudoniem Kate Brian en is een Amerikaanse schrijfster.

Biografie

Kieran Scott groeide op in Bergen County. Ze was geslaagd aan Pascack Hills High School en studeerde af aan Rutgers University waar ze zowel een major haalde in Engels als in Journalistiek. Ze werkte vier jaar als redacteur voordat ze schrijfster werd. In Nederland is ze vooral bekend om haar jeugdchicklits ofwel chickthrills, waaronder de Privé-serie en 2 vriendinnen, 1 ex en een droomprins, voor jongvolwassenen. Ook schrijft ze onder de naam Emma Harrison. Ze woont nu samen met haar man en zoon in Ridgewood, New Jersey.

Bibliografie

De Privé-serie