Boek
Nederlands

Voor altijd bij jou

Karla Stoefs (auteur)
+1
Voor altijd bij jou
×
Voor altijd bij jou Voor altijd bij jou

Voor altijd bij jou

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
De 11-jarige Hannah is niet blij als haar oom en tante uit Amerika bij haar in huis komen wonen met hun ernstig zieke zoon Gill. Maar hoe beter zij hem leert kennen, hoe meer ze op hem gesteld raakt. Vanaf ca. 11 jaar.
Titel
Voor altijd bij jou
Auteur
Karla Stoefs
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Davidsfonds, 2003
110 p.
ISBN
90-5908-078-5

Besprekingen

Voor altijd bij jou van Karla Stoefs is een van de opmerkelijkste debuten van 2003. Dat is niet meteen te danken aan de verhaalinhoud, maar wel aan de manier waarop sfeer en emoties worden opgeroepen.
Haar rustige leventje van Hannah dreigt door elkaar geschud te worden als oom Fredo, tante Zoë en neef Gill bij hen komen wonen. De ernstig zieke Gill zou in haar kamer slapen en zij moet bij haar jongere broertje, wat ze verschrikkelijk vindt.
Als Gill arriveert, vraagt hij echter meteen of hij op zolder mag slapen, dicht bij de sterren. Hannah helpt hem met plezier het zolderkamertje inrichten en raakt geboeid door haar neef, door zijn enthousiasme voor de zee, zijn bijzondere band met de sterren, zijn liefde voor klassieke muziek. Toch blijft er tussen hen een afstand die ze maar af en toe echt weten te overbruggen. Hun band is als eb en vloed. Nadat ze elkaar vonden op het zolderkamertje, komt er een verwijdering als Gill haar broertje Piet voor zich inneemt. Nog dieper …Lees verder
In de ik-vorm geschreven verhaal vanuit het perspectief van de 11-jarige Hannah die met haar ouders en broertje aan de Belgische kust woont. Bij dit gezin trekken een naar Amerika geëmigreerde oom en tante in met hun ernstig zieke zoon Gill. Men hoopt, tegen beter weten in, dat de zeelucht Gill zal genezen. Na aanvankelijk verzet van Hannah worden neef en nicht de beste maatjes mede door hun zoektocht naar het oorlogsverleden van hun overleden opa. Ontroerend beschreven verhaal over een modern en realistisch meisje dat leert omgaan met verdriet door mee te leven met haar vroegwijze en poëtisch ingestelde neef. Thema's als vriendschap en liefde, afscheid nemen en dood worden op subtiele wijze in eigentijds taalgebruik verwoord. Opmerkelijk debuut. Vanaf ca. 11 jaar.

Over Karla Stoefs

Karla Stoefs (Brussel, 1963) is een Belgisch schrijfster van kinderboeken.

Leven

De schrijfster groeide op in Brussel in een groot nest. Ze koos ervoor om toegepaste economie te studeren en kwam terecht in de informaticawereld waar ze op 1 april 1988 haar carrière begon bij Polydata, de IT-dochter van Philips België. Ze begon tijdens haar studies met schrijven om zo het strakke, binaire wereldje van haar beroep even los te laten. Naast kinder- en jeugdboeken schrijft ze ook toneel en kortverhalen.

Werk

Stoefs debuteerde in 2004 met Voor altijd bij jou, waar ze meteen de Kinder- en Jeugdjuryprijs mee won. Het boek over de jonge Hannah die zich moet aanpassen aan haar vreemde familie, zet meteen de toon voor de rest van haar carrière. Ze maakt ook toneel- en kortverhalen en in 2005 werd haar reisverslag over Marokko gepubliceerd.

Ze schrijft vaak verhalen over kinderen die anders z…Lees verder op Wikipedia