Brieven die de auteur voor zijn ongeboren dochter schreef waarin de wereld in haar alledaagsheid wordt getoond om zich daar als schrijver, opnieuw over te verwonderen.
Titel
Herfst
Auteur
Karl Ove Knausgård
Illustrator
Vanessa Baird
Vertaler
Marin Mars
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Noors
Oorspr. titel
Om høsten
Uitgever
Amsterdam: De Geus, © 2016
277 p. : ill.
ISBN
9789044536331 (hardback)

Besprekingen

Knausgård light

Verhalen. In Herfst schrapt Karl Ove Knausgård zoals aangekondigd de fictie uit zijn literatuur. Het resultaat is licht: opvallend vrolijk, maar soms oninteressant.

Herfst is, na de zes delen van Mijn strijd en het brievenboek Uit & thuis, al het achtste boek dat Karl Ove Knausgård publiceert sinds 2009. Na zeven jaar en meer dan 4.000 pagina's dringt zich de vraag op waarin de kracht zit van de man die in de laatste zin van Vrouw, het laatste deel van Mijn strijd, meldde te genieten van het idee geen schrijver meer te zijn.

Er zijn natuurlijk de sensatiezucht van de lezers en de commerciële dynamiek die de hype opwekt en aanzwengelt. Maar Knausgård is in de eerste plaats een bijzonder getalenteerd schrijver, die lezers duizenden pagina's kan meeslepen. Al vanaf Engelen vallen langzaam, de roman voor Mijn strijd, gebruikt hij een elegante afwisseling tussen verhalende romanpassages en essayistische reflectie.

Logische stap

Dat culmineerde in Vrouw in een essay van 450 pagina's over taal in het nazisme. Dat paste in zijn radicaal antiliterair programma: Knausgård wilde de wer…Lees verder

Na de fenomenale en verslavende serie ‘Mijn strijd’, waarin het er op het einde even op leek dat Knausgård het schrijven eraan had gegeven, is er nu het eerste deel van een nieuwe reeks, ‘De vier seizoenen’ getiteld. In dit eerste deel schrijft Karl Ove brieven aan zijn ongeboren dochter, zijn vierde kind, en verkent vervolgens in kleine essays de wereld voor haar. Hij wil voor de ongeborene de wereld in woorden oproepen, de wereld zoals die is, het alledaagse en daardoor moet hij daar zelf (opnieuw) oog voor krijgen. De drie herfstmaanden zijn de overkoepelende delen van het boek; dingen, dieren, gebruiken en in veel mindere mate mensen worden beschreven. Uiteenlopende onderwerpen als benzine, kwallen, ambulances, schaamlippen, de wilg, en braken komen aan de orde. Het is alsof rekwisieten van het toneel waarin de dochter zal gaan functioneren worden gewogen. Mooie observaties staan daarbij, herkenning ook van zaken uit ’Mijn strijd’. Minder verslavend dan de eerdere serie, maar miss…Lees verder

Over Karl Ove Knausgård

CC BY 3.0 - Foto van/door Boberger

Karl Ove Knausgård (IPA: ˈkɑːɭ ˈuːvə ˈknæʉsˌgɔːɾ) (Oslo, 6 december 1968) is een Noorse schrijver en vertaler. Hij is vooral bekend vanwege zijn zesdelige autobiografische roman Min kamp (Mijn strijd).

Werk

De literaire carrière van Knausgård begon in 1998 toen zijn eerste boek Ute av verden gepubliceerd werd. Dit boek werd meteen gelauwerd en Knausgård ontving de Noorse Kritikerprisen. Zes jaar later, in 2004 kwam zijn tweede boek uit, En tid for alt (in het Nederlands vertaald als "Engelen vallen langzaam"). Knausgård probeert in dit boek de verhouding tussen wetenschap en godsdienst te ontdekken aan de hand van bijbelfragmenten. Voor dit boek ontving Knausgård de Sørlandets litteraturpris.

Zijn bekendste werk is echter de zesdelige romancyclus/autobiografie Min kamp (2009-2011). Hierin vertelt Knausgård over zijn leven en de relatie met zijn ouders en vrienden. De publicatie van het boek gin…Lees verder op Wikipedia