Boek
Nederlands

Als ik in een goochelaar zijn hoed zie, is 't konijn meestal foetsie

Karin Jacobs (auteur), Jelle Cleymans (uitvoerder), Harmen Van Straaten (illustrator)
+1
Als ik in een goochelaar zijn hoed zie, is 't konijn meestal foetsie
×
Als ik in een goochelaar zijn hoed zie, is 't konijn meestal foetsie Als ik in een goochelaar zijn hoed zie, is 't konijn meestal foetsie

Als ik in een goochelaar zijn hoed zie, is 't konijn meestal foetsie

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Genre:
Ruim twintig humoristische gedichten over zaken als kannibalen, jongens op ballet, puberpuisten en verveling. Tien gedichten zijn op muziek gezet en te beluisteren op de bijgevoegde cd. Met kleurige illustraties. Vanaf ca. 10 jaar.
Titel
Als ik in een goochelaar zijn hoed zie, is 't konijn meestal foetsie
Auteur
Karin Jacobs
Uitvoerder
Jelle Cleymans 1985-
Illustrator
Harmen Van Straaten 1958-
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Davidsfonds/Infodok, 2009
54 p. : ill. + cd
ISBN
9789059083196

Besprekingen

Als ik in een goochelaar zijn hoed zie, is 't konijn meestal foetsie is het resultaat van een tweede samenwerking tussen actrice Karin Jacobs en haar zoon, acteur en zanger Jelle Cleymans. Dit boek met cd is een waardige opvolger van Op een surfplank naar de maan. Opnieuw is het moeder die de teksten heeft geschreven, 23 in totaal, en zoon die er daarvan tien op muziek heeft gezet.
Alle teksten rijmen volgens het abcb-schema en zijn vlot te declameren of mee te zingen. Knotsgekke toestanden, originele invalshoeken, vrolijke refreinen vormen de hoofdmoot, hier en daar afgewisseld met iets dromerigs. Thema's zoals opgroeien, de daarbij behorende puistjes, msn en twee types tieners, de "zitzakker" en de "sloddervos", allemaal op rijm gebracht met een vrolijke noot, zullen prille tieners zeker kunnen bekoren. Veel diepgang moet de lezer echter niet verwachten van dit boek. Enkel de verhalen 'De wolkenfabriek', over een papa die bij een kerncentrale werkt, en 'De hamsterhe…Lees verder
Deze fraai uitgegeven, vierkante poëziebundel met 23 soms wat dromerige gedichten is een coproductie van een moeder die de teksten schreef en haar zoon die de eerste tien gedichten uit de bundel op muziek zette. Op de bijgevoegde cd kun je horen hoe het klinkt als de componist zelf die liedjes zingt. Elk gedicht beslaat qua tekst een pagina. Die laat de lezer kennismaken met kannibalen, jongens op ballet, spoken, een truc die ouders laat verdwijnen, puberpuisten, zich vervelen, slapeloosheid, de sloddervos en nog het een en ander aan (pre-)puberale juichkreten en klaagzangen. De teksten ontstaan door het schakelen van kwatrijnen aan elkaar, waarbij het overwegend gebruikte rijmschema het lekker ritmische abcb is. De paginagrote illustraties in zachte kleuren worden op de naastliggende pagina getoond. De internationaal bekende illustrator maakt werk van hoogwaardige kwaliteit, zwierig en humoristisch, in een techniek van aquarel en zwarte inkt. Zo brengt hij op zeer bijzondere wijze, a…Lees verder

Als ik een goochelaar zijn hoed zie, is 't konijn meestal foetsie

Dit boekje bundelt 23 grappige, verhalende gedichten. Karin Jacobs, moeder van Jelle Cleymans, schreef ze en haar zoon zette er tien van op muziek. Hij zong ze zelf in. Deze liedjes klinken heel goed en vlot. Kinderen zingen ze al vlug mee. Hippe muziek voor kinderen die wel van humor en rijm houden.
Hoewel de auteur in haar voorwoord zegt dat niets hetzelfde blijft en dat ze graag heeft dat alles hetzelfde blijft, makkelijk te vinden is en duidelijk zichtbaar, trekt ze dat meteen ook alweer in twijfel. Want ... een puist mag dan weer wel verdwijnen en een slecht rapport ook. Er zijn of er niet zijn, het blijft een moeilijke vraag, zegt ze.
De onderwerpen zijn goed gevarieerd: baby in bad, jongens op ballet, puistjes, ouders weg goochelen, diëten, chatten op het internet en kannibalen zijn maar een greep uit het amusante aanbod. De inhoud van de teksten is vaak grappig, vaak op het stoute af, maar altijd met een vrolijke knipoog. De bijhorende cd laat een bekwame Jelle Cle…Lees verder

Over Karin Jacobs

Karin Jacobs (Antwerpen, 13 februari 1960) is een Vlaamse actrice.

Ze acteerde in verschillende Vlaamse televisieseries en films. Ze werd vooral bekend door haar rol in de VTM-soap Wittekerke, waarin ze van 2004 tot 2008 het personage Karen Vandenbroecke vertolkte.

In 2010 ontving ze de Vlaamse Musical Award voor beste vrouwelijke hoofdrol voor haar rol in Ganesha van Judas TheaterProducties.

Jacobs heeft uit haar eerste huwelijk met Jan Cleymans een zoon en een dochter. Zoon Jelle Cleymans is zanger en acteur, dochter Clara Cleymans is ook actrice.

Televisie

Externe link

  • Website
  • (en)  Karin Jacobs in de Internet Movie Database

Suggesties