Boek
Nederlands

De grote transformatie : het begin van onze religieuze tradities

Karen Armstrong (auteur)
+1
De grote transformatie : het begin van onze religieuze tradities
×
De grote transformatie : het begin van onze religieuze tradities De grote transformatie : het begin van onze religieuze tradities

De grote transformatie : het begin van onze religieuze tradities

Beschrijving van het ontstaan van enkele grote wereldgodsdiensten vóór het begin van de jaartelling, met speciale aandacht voor het ontstaan van ethiek met sympathie en mededogen.
Extra onderwerp
godsdienst, geschiedenis
Titel
De grote transformatie : het begin van onze religieuze tradities
Auteur
Karen Armstrong
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The great transformation
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2005
544 p.
ISBN
90-234-1870-0 90-234-1905-7

Besprekingen

Cultuurfilosofen nemen aan dat lange, stabiele perioden van honderden jaren, met sterke centrale ideeën, afgewisseld worden met crisisperioden, zoals onze postmoderne tijd. Karen Armstrong gaat in De grote transformatie op zoek naar een van de vruchtbaarste en inspirerendste periodes. Met deze analyse van de Spiltijd levert Armstrong -- in het verleden al vaker geprezen -- zonder meer haar beste werk af. De grote transformatie verscheen eerst in het Nederlands en pas in het voorjaar in het Engels. In de lage landen wonen blijkbaar de meeste fans van deze Britse auteur.

Karen Armstrong ontleent het begrip 'Spiltijd' aan de Duitse filosoof Karl Jaspers, die de 'Achsenzeit' dateerde van 800 tot 200 v.C., met de kern in de vijfde eeuw. In vier grote wereldgebieden zagen enkele fundamentele levensbeschouwingen toen het licht: confucianisme en taoïsme in China, hindoeïsme en boeddhisme in Indië, monotheïsme in Israël en filosofisch rationalisme in Griekenland. Armstrong…Lees verder
In periodes van angst en geweld ontstonden de grote wereldgodsdiensten. Aan de hand van thema's als lijden, empathie en zorg voor iedereen beschrijft Armstrong de grote lijnen van de ethiek die nog steeds de grondslag is van alle wereldgodsdiensten. Dit boek is geschreven in een periode van angst, onzekerheid en terreurdreiging, waarin godsdiensten tegenover elkaar lijken te staan. Dit boek beantwoordt aan een behoefte om opnieuw verbanden te zien in deze chaotische wereld. Het is een optimistisch boek over een gemeenschappelijk ontstaan, spannend en toegankelijk geschreven; de tiende lijvige bestseller van dik formaat in tien jaar, inclusief enkele (auto)biografische boeken. Het boek bevat veel kaartjes, overzichten, een notenapparaat en een uitgebreid register. Voor een breed publiek.

Over Karen Armstrong

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Vogler

Karen Armstrong (Wildmoor, Worcestershire, 14 november 1944) is een Brits auteur en expert op het terrein van de religie en aanverwante zaken. Haar specialiteiten zijn het christendom, het jodendom en de islam. Haar boeken worden gekenmerkt door een vrijzinnige en syncretische kijk op het verschijnsel godsdienst.

Biografie

Van 1962 tot 1969 was zij non in de Engelse orde De gemeenschap van het Heilig Kind Jezus. Al tijdens deze periode ging zij Engelse letterkunde studeren aan de Universiteit van Oxford. Na het verlaten van het klooster rondde zij haar studie af en sindsdien is zij een productief schrijfster op het terrein van de drie monotheïstische religies. Haar boek Through the Narrow Gate beschrijft de in haar ogen beperkte leefwereld van de kloosterlingen. Het bezorgde haar een slechte naam bij vele katholieken.

Armstrong behoort tot de spraakmakende auteurs over vraagstukken van religie en geloof. Ze …Lees verder op Wikipedia