Boek
Nederlands

De ekster

Karel Verleyen (auteur), Jan De Maesschalck (illustrator)
Henri, de zoon van een arme Vlaamse pachter, probeert rond 1850 op een schip naar Amerika te komen om daar een nieuw leven te beginnen. Vanaf ca. 10 jaar.
Titel
De ekster
Auteur
Karel Verleyen
Illustrator
Jan De Maesschalck
Taal
Nederlands
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2002
136 p. : ill.
ISBN
90-209-4803-2

Besprekingen

Karel Verleyen weet de lezer vanaf het begin bij de kladden te pakken en vast te houden tot het verhaal afgelopen is. De ekster is geen diepzinnige hoogvlieger. Ingewikkelde psychologische portretten tekent Verleyen in dit historische verhaal niet, maar door middel van subtiele doseringen weet hij toch te bereiken dat je aan het eind een behoorlijk inzicht hebt in hoe met name hoofdpersoon Henri in elkaar steekt. Het gaat Verleyen er overigens vooral om een goed beeld te schetsen van wat zich omstreeks 1850 in Vlaanderen afspeelde. Hoe door de geringe aandacht van de regering voor de Vlaamse textielindustrie steeds meer mensen hun werk verloren en hoe door een serie misoogsten de bevolking in diepe armoede verzeilde. Wie de pacht niet kon betalen, verloor zijn boerderij. Daarom geloofden velen in het sprookje van de Nieuwe Wereld en zochten duizenden Europeanen hun geloof in Amerika.

De jonge Henri laat zijn ouders achter in Antwerpen en trekt in zijn eentje naar Amerika…Lees verder
De 14-jarige Henri Honinckx is de zoon van een arme Vlaamse pachter. Zijn familie besluit het geluk te zoeken in Amerika en koopt kaartjes voor de boottocht. Ze worden evenwel opgelicht en stranden in Antwerpen. Henri vindt toch een middel om op de boot te komen. Hij ontmoet er Trientje, zijn vroeger buurmeisje, en maakt kennis met een groep Hongaarse landverhuizers. De tamme ekster die Henri overal vergezelt, trekt de aandacht van een professor. Dankzij hem kunnen Henri en Trientje een mooie toekomst uitbouwen in Amerika. Sfeervol, levendig en met oog voor detail beschrijft de auteur de hachelijke situatie van de boerenbevolking midden 19de eeuw en de avontuurlijke tocht met de boot. Hoofd- en nevenpersonages zijn in interactie met elkaar gevat getypeerd. Via de belevenissen van de pientere Henri schetst de auteur een interessante historische context. Onder meer dankzij de ekster blijft het verhaal luchtig. De opeenvolging van korte, levendige scènes met vlotte dialogen leidt tot een…Lees verder

Over Karel Verleyen

Karel Valeria Cyriel Verleyen (Mechelen, 19 mei 1938 - Leuven, 18 november 2006) was een Vlaams schrijver.

Biografie

Karel Verleyen was de oudste zoon van de Vlaamse kinderboekenschrijver Cyriel Verleyen en broer van journalist Frans Verleyen. Als zoon van een kinderboekenschrijver wilde Mats Verleyen zelf absoluut geen schrijver worden. Hij studeerde rechten en haalde het leraarsdiploma. Vervolgens kwam hij voor de klas te staan. Een verhaal dat hij in de klas vertelde, werd uitgegeven en zo werd hij dan toch schrijver.

Toch werd hij eerst nog verkoopmanager, maar na een poosje keerde hij terug voor de klas. Daarnaast was hij van 1973 tot 1985 hoofdredacteur van het tienerblad "Top". Aansluitend werd hij adjunct-hoofdredacteur van de krant Het Volk, daarna nam hij het hoofdredacteurschap waar van Uit-Magazine (VTB-VAB) en Wintersportmagazine. Karel Verleyen vertaalde ook boeken en werkte mee aan leerboeken Nederlands vo…Lees verder op Wikipedia