Boek
Nederlands

De dromendief

Karel Verleyen (auteur), Mark Janssen (illustrator)
In het stadje Veeren steelt een gemene 'dromendief' allerlei dingen, waar kinderen het liefst van dromen. Jonas heeft een plan om de dief te vangen. Vanaf ca. 8 jaar.
Onderwerp
Bang zijn
Titel
De dromendief
Auteur
Karel Verleyen
Illustrator
Mark Janssen 1974-
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Davidsfonds, 2001
122 p. : ill. + cd
ISBN
90-6565-968-4

Besprekingen

Op een avond loopt Jonas weg van huis. Hij is bang voor de Dromendief. Die neemt dingen mee die je lief zijn. Ook de andere kinderen in de stad zijn bang. Op straat ontmoet Jonas een zwerver. Hij geeft raad. Eerst moeten de kinderen hun spullen terugvinden en dan moeten ze proberen om de Dromendief te pakken. In zijn dromen probeert Jonas te doen wat Seppe hem heeft aangeraden.

Karel Verleyen neemt het op voor kinderen die bang zijn om te gaan slapen uit vrees voor nare dromen. Meester Tim vindt de angst van de kinderen niet gegrond, maar Seppe vindt dat wel. Zo komt het dat niet de meester, maar wel een eenzame liedjeszanger de kinderen van hun angst helpt verlossen. Karel Verleyen wil aantonen dat sommige kinderen heel wat fantasie hebben en dat we daar als volwassenen rekening mee moeten houden. Hij haalt uit naar de schoolmeester die dat niet doet.

Het hele verhaal door wordt een zekere spanning opgebouwd rond de vraag wie die Dromendief is en hoe hij zal kunnen w…Lees verder
In het stadje Veren worden de kinderen in een angstgreep gehouden. Niet alleen de circa 8-jarige Jonas maar ook zijn vriendjes merken dat alles waar zij het liefst van dromen, wordt gestolen door een angstaanjagende 'dromendief'. Zo verdwijnen een zeer gewenste nieuwe fiets, een heerlijke snoepjesboom en zelfs het dierbare vriendinnetje van Jonas in de schuilplaats van de dief. De kinderen durven niet meer te slapen en stuiten voortdurend op onbegrip bij de grote mensen. Gelukkig bezoekt een vriendelijke verhalenverteller het dorp, die samen met Jonas de 'dromendief' vangt. Spannend verhaal geschreven vanuit de optiek van Jonas waarin realiteit en fantasie elkaar afwisselen. Naast angst gaat het ook over vooroordelen, eenzaamheid en liefde. De auteur verplaatst zich zowel in de kinderen als in de reacties van de volwassenen. Geschreven in vlot, modern taalgebruik. De paginagrote, grijs-zwarte tekeningen passen goed bij het verhaal. Voor kinderen vanaf ca. 8 jaar.

Over Karel Verleyen

Karel Valeria Cyriel Verleyen (Mechelen, 19 mei 1938 - Leuven, 18 november 2006) was een Vlaams schrijver.

Biografie

Karel Verleyen was de oudste zoon van de Vlaamse kinderboekenschrijver Cyriel Verleyen en broer van journalist Frans Verleyen. Als zoon van een kinderboekenschrijver wilde Mats Verleyen zelf absoluut geen schrijver worden. Hij studeerde rechten en haalde het leraarsdiploma. Vervolgens kwam hij voor de klas te staan. Een verhaal dat hij in de klas vertelde, werd uitgegeven en zo werd hij dan toch schrijver.

Toch werd hij eerst nog verkoopmanager, maar na een poosje keerde hij terug voor de klas. Daarnaast was hij van 1973 tot 1985 hoofdredacteur van het tienerblad "Top". Aansluitend werd hij adjunct-hoofdredacteur van de krant Het Volk, daarna nam hij het hoofdredacteurschap waar van Uit-Magazine (VTB-VAB) en Wintersportmagazine. Karel Verleyen vertaalde ook boeken en werkte mee aan leerboeken Nederlands vo…Lees verder op Wikipedia

Suggesties