Boek
Nederlands

Annabella Twinkeloog

Jutta Richter (auteur), Ulrike Möltgen (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
De leeuw Leo, de pop Annabella en de knuffelbeer Bart beleven samen veel avonturen. Dat kan niet anders, want Lena heeft bijna geen tijd voor hen. (Voor)lezen vanaf ca. 8 jaar.
Titel
Annabella Twinkeloog / Jutta Richter ; ill. Ulrike Moltgen
Auteur
Jutta Richter
Illustrator
Ulrike Möltgen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Annabella Klimperauge : geschichten aus dem Kinderzimmer
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2003
158 p. : ill.
Aantekening
Omslagondertitel : Verhalen uit de kinderkamer
ISBN
90-209-5170-X

Besprekingen

Het verhaal opent in de kinderkamer van Lena tijdens de nieuwjaarsnacht. Haar knuffels Leo de leeuw en de pop Annabella Twinkeloog sluiten na wat aanvankelijk gekibbel toch vriendschap met Bart de beer, die Lena net voor Kerstmis heeft gekregen.

De knuffels kunnen met elkaar praten, en wij kunnen hun gesprekken volgen, maar Lena niet. Dit leidt ertoe dat de wereld van Lena en die van het speelgoed eigenlijk naast elkaar lopen. Zo kan de lezer vaststellen dat Lena haar knuffels vaak niet begrijpt en hen onbewust slordig en betuttelend behandelt. Soms wordt de grens tussen de twee werelden toch overschreden. Zo rennen de knuffels zelf naar de boomhut, wanneer Lena hen in het gras vergeet en er een onweer losbarst. Lena vindt hen dan ook werkelijk in haar boomhut terug. Ook wanneer Lena met Kerstmis nieuwe tweelingpoppen krijgt, besluiten de anderen weg te lopen en naar de boomhut te vluchten, waar ze later door Lena worden gevonden.

Na de eerste nieuwjaarsnacht wordt het l…Lees verder
Annabella de pop, Leo de speelgoedleeuw en Bart de knuffelbeer horen bij het meisje Lena. Ze beleven met elkaar en met Lena allerlei avonturen totdat Lena groot wordt, eerst naar school en tot slot uit huis gaat. Elk hoofdstuk bevat een apart avontuur van een gemiddelde lengte van zeven bladzijden. Er gebeurt veel in de verhalen waardoor het soms ingewikkeld wordt. Toch is er nauwelijks sprake van activiteit. De symboliek en de verwijzingen naar levensvraagstukken zullen jonge lezers ontgaan. Het volwassen woordgebruik draagt hiertoe bij. De bladzijden zijn vol; kleine zwartwitte tekeningen staan tussen de tekst. De dieren zijn met een enkele lijn getekend en bieden weinig herkenning door het fantasieloze karakter van de illustraties. Deze als voorleesboek bedoelde uitgave (vanaf ca. 8 jaar) is door de ouderwetse taal en stijl alleen te gebruiken wanneer de ouder of opvoeder een en ander kan toelichten of verklaren.