Boek
Nederlands

Stille sneeuwval : de geschiedenis van de gezusters Makioka

+1
Stille sneeuwval : de geschiedenis van de gezusters Makioka
×
Stille sneeuwval : de geschiedenis van de gezusters Makioka Stille sneeuwval : de geschiedenis van de gezusters Makioka

Stille sneeuwval : de geschiedenis van de gezusters Makioka

Genre:
Drie zusters in het vooroorlogse Japan willen vasthouden aan tradities, maar worden geconfronteerd met veranderende tijden.
Titel
Stille sneeuwval : de geschiedenis van de gezusters Makioka / Junichiro Tanizaki ; vertaald en van een nawoord voorzien door Jacques Westerhoven
Auteur
Junichirô Tanizaki
Vertaler
Jacques Westerhoven
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Japans
Oorspr. titel
Sasame yuki
Uitgever
Amsterdam: LJ Veen Klassiek, 2020
607 p.
ISBN
9789020416244 (paperback)

Besprekingen

Meesterwerk van Junichiro Tanizaki (1886-1965), een van de belangrijkste auteurs uit de Japanse literatuurgeschiedenis. Het boek ademt een sfeer van verval. Enerzijds is er de afbrokkeling van het aanzien van een eertijds vooraanstaande zakenfamilie, anderzijds de omslag van de traditionele Japanse cultuur, die zich steeds meer richt op het Westen. Na de dood van hun vader komen de vier gezusters Makioka tot de onaangename ontdekking dat het familiekapitaal grotendeels is opgesoupeerd. Meeslepend wordt beschreven hoe zij zich toch door het leven weten te slaan. Een van de belangrijkste taken blijkt wel het aan de man brengen van de derde zuster, die inmiddels dertig jaar is geworden. Volgens Japanse traditie kan, zolang zij niet getrouwd is, de verloving van de jongere zuster niet bekrachtigd worden. Ook verschenen van hem in vertaling het opzienbarende boek 'De sleutel' (1961), 'Liever nog op de blaren' (1964) en 'Dagboek van een oude dwaas' (1968). Kleine druk.