Boek
Nederlands

Onafscheidelijk

Juliet Butler (auteur), Marjet Schumacher (vertaler)
Aangrijpend relaas van een Siamese tweeling in Rusland, met zeer verschillende persoonlijkheden, die medische tests ondergaat en afgezonderd wordt van de maatschappij.
Onderwerp
Siamese tweelingen
Extra onderwerp
WAA
Titel
Onafscheidelijk
Auteur
Juliet Butler
Vertaler
Marjet Schumacher
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The less you know, the sounder you sleep
Uitgever
Amsterdam: HarperCollins, 2018
416 p.
Aantekening
Gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de Siamese tweeling Masja en Dasja Krivosjljapova. De tweelingzussen werden kort na hun geboorte bij hun moeder weggehaald en onderworpen aan allerlei medische experimenten. De auteur was lange tijd bevriend met hen.
ISBN
9789402700770 (paperback)

Besprekingen

De Siamese tweeling Masha en Dasha wordt in 1950 geboren in de Sovjet-Unie. Ze worden bij hun moeder weggehaald voor uitgebreide medische studies, veelal gruwelijk van aard. Hun moeder wordt verteld dat ze zijn overleden. Ze delen een lichaam, maar hebben zeer uiteenlopende persoonlijkheden. Masha is overheersend, Dasha daarentegen passief en delft het onderspit. De Stalinistische praktijk waarbij de ‘afwijkenden’ werden afgezonderd van de ‘gezonden’, of liever totaal genegeerd, zorgt ervoor dat ze in hun leven in verschillende staatsinstituten leven. Daar ontmoeten ze andere kinderen met afwijkingen en wordt Dasha zelfs verliefd op een jongen. Het verhaal van de tweeling is zeer aangrijpend, door de gruwelijke dingen die zij meemaken, maar ook doordat Dasha slachtoffer is van haar zus en toch zielsveel van haar houdt. De auteur schrijft oprecht en met gevoel. Ze heeft de tweeling vijftien jaar gevolgd en raakte bevriend. Ze publiceerde eerder een autobiografie met de tweeling, sterk …Lees verder