Boek
Nederlands

In de tijd van meneer pastoor : toen de kerken nog vol zaten

+1
In de tijd van meneer pastoor : toen de kerken nog vol zaten
×
In de tijd van meneer pastoor : toen de kerken nog vol zaten In de tijd van meneer pastoor : toen de kerken nog vol zaten

In de tijd van meneer pastoor : toen de kerken nog vol zaten

Genre:
Titel
In de tijd van meneer pastoor : toen de kerken nog vol zaten
Auteur
Julien Van Remoortere
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Van Halewyck, 2009
222 p. : ill.
ISBN
9789056179083

Besprekingen

Dit boek van Julien van Remoortere wordt gepresenteerd als "tegenhanger" van het eerder verschenen Mannen van God van Bart Demyttenaere (De Leeswolf 2009, p. 204), dat de toestand van de huidige kerk in Vlaanderen schetst.
Om te begrijpen wat er vandaag met de kerk gebeurt, is het inderdaad goed om nog eens te beschrijven waar we vandaan komen: de tijd van nonkel pastoors en tante nonnekens, volle kerken en succesrijke kloosters. Omdat alleen de oudste katholieken zich dat nog herinneren, ging de auteur op zoek naar de oudste preconciliaire priesters. Zo verzamelde hij een aantal getuigenissen voor dit interviewboek, dat handelt over een tijd vol idealisme, met pastoors als notabele van het dorp. Tegelijk was het ook de tijd van angst rond 'het zesde gebod' en andere zonden, waarbij de geestelijke overheid in "geur van heiligheid en sigarenrook" een conservatief systeem in leven hielden.
Na het 'morgengebed' uit de catechismus van 1952 worden 17 priesters opgevoer…Lees verder
Voor dit boek ging schrijver Julien Van Remoortere op zoek naar de oudste priesters uit Vlaanderen, om zo een beeld te schetsen van de tijd 'toen de kerken nog vol zaten'. Het boek opent met het 'morgengebed' en sluit af met het 'avondgebed' (uit een catechismus van 1952). Tussenin maken we kennis met zeventien priesters in de herfst van hun leven, waarvan er een is uitgetreden. Hun persoonlijke verhalen bieden een blik op een periode waarin de pastoor de notabele van het dorp was, maar waarin er ook angst heerste rond allerlei zonden en de geestelijke overheid een conservatief systeem in leven hield. Soms is er sprake van heimwee naar vroegere tijden, soms ook van bitterheid en opstandigheid (bij diegenen die zich door het beleid in de steek gelaten voelden). Elke getuigenis wordt ondersteund met een korte levensschets, een inleiding, zwart-witfoto's en kaderteksten met anekdotes en achtergrondinformatie (in een schreefloze letter). Een boeiend en af en toe ook ontroerend boek over d…Lees verder

Over Julien Van Remoortere

Julien Van Remoortere (Beveren-Waas, 8 april 1930 – Oostende, 6 april 2018), was een Vlaams auteur. Hij publiceerde ongeveer 400 boeken en een paar duizend losse verhalen, hoorspelen en rapportages.

Loopbaan

Julien Van Remoortere is vooral bekend vanwege zijn wandelgidsen, waarin hij van vele streken de interessantste wandelingen beschrijft, die hij steevast zelf eerst gemaakt heeft. Hij let niet alleen op het landschappelijke karakter van de omgeving, maar geeft ook toeristische informatie over gebouwen of kunstwerken. Hij zet de wandelaar aan tot observeren van de omgeving. Belangrijk is ook de nauwkeurige beschrijving van de route-aanduidingen, soms tegen het plaatselijke merktekensysteem in.

Veel van deze werken zijn uitgegeven bij Lannoo.

Het merendeel betreft het wandelgidsen tot in de verste uithoeken van België en Luxemburg, maar hij heeft er ook al een twintigtal wereldreizen opzitten.

Daarnaast is h…Lees verder op Wikipedia