Boek
Nederlands

Samen op de wip

Judith Koppens (auteur), Eline Van Lindenhuizen (illustrator)
Giraf wil op de wip, maar kan dat niet alleen. Muis is te licht, net als Hond en Aap. Dan bedenken ze een oplossing: samen zijn Muis, Hond en Aap even zwaar als Giraf.
Titel
Samen op de wip
Auteur
Judith Koppens
Illustrator
Eline Van Lindenhuizen
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2011
[30] p. : ill.
ISBN
9789044816273 (hardback)

Besprekingen

Op de schutbladen van dit prentenboek worden de dieren van het dierenplein voorgesteld. Elk dier heeft een naam en een aantal karaktereigenschappen. Dat klinkt dan bijvoorbeeld als volgt: 'Hallo, ik ben Aap. Aap is ondeugend en nieuwsgierig. Hij heeft altijd goede ideeën.'
In Samen op de wip speelt Giraf de hoofdrol: hij wil graag in de speeltuin op de wip. Maar voor de wip moet je met twee zijn. Met Muis lukt het niet: zij is te licht óf Giraf is te zwaar. Giraf kan niet omhoog en Muis niet naar beneden. Hetzelfde herhaalt zich met Poes en Hond. Uiteindelijk vinden de dieren de oplossing door samen op de wip te gaan zitten. Dit verhaal combineert voor de lezertjes het cognitieve — licht en zwaar — met het morele: samen lukt soms beter dan alleen. Eline Van Lindenhuizen gebruikt heldere kleuren. Ze zorgt voor een eenvoudige voorstelling van de verschillende dieren en van de context waarin ze figureren. De prenten zijn altijd een dubbele pagina groot en de tekst is nooit la…Lees verder
Giraf wil graag op de wip. Alleen gaat dat niet dus zoekt hij iemand om mee te wippen. Muis wil wel graag maar is veel te licht. En ook met Hond en Aap lukt het niet. Zij zijn ook niet zwaar genoeg. Met z’n drieën lukt het gelukkig wel om met Giraf te wippen. Aardig peuterboek waarin samenwerken, samen spelen en de tegenstelling zwaar en licht centraal staan. De eenvoudige, gekleurde illustraties beslaan een dubbele pagina. Ze vullen het verhaal aan. De twee- tot zesregelige tekst laat zich zonder toevoegingen goed voorlezen. De stevige pagina’s hebben twee afgeronde hoeken en het geheel is gedrukt op glanzend papier. Deel uit de serie 'Het dierenplein'*. Op het schutblad voorin staat een overzicht van alle hoofdpersonen uit deze serie met hun belangrijkste karaktereigenschappen. Niet al deze dieren komen in dit verhaal voor. Op het omslag zit Giraf op de wip met een vogeltje, terwijl Muis op de achterkant van het omslag aan komt lopen. Vanaf ca. 2,5 jaar.

Samen op de wip

Dit prentenboek voor kleuters opent met een voorstelling van de verschillende dieren op het dierenplein. Dit boek is namelijk het tweede in een nieuwe reeks rond Poes, Muis, Aap, Giraf, Konijn en Hond. De dieren worden voorgesteld op het schutblad vooraan: ze staan naast hun huisje,  met een onderschrift over hun belangrijkste eigenschappen. Je voelt dus al wat het centrale thema van deze reeks zal zijn: sociale vaardigheden.
Net zoals in het eerste boek, 'Een lange nek is fijn', staat Giraf iets centraler dan de andere dieren. Hij wil op de wip, maar alleen lukt dat niet goed. Hij ziet Muis, maar zij is veel te licht voor de wip, ook met Hond en Aap wil het maar niet lukken. Met wie kan Giraf dan wel op de wip? En dan bedenken zijn vrienden een plan, want samen lukt het wel!
Ook hier is de moraal duidelijk: als we samenwerken, komen we altijd tot een oplossing. Ook hier werd gewerkt met een ander lettertype, zij het met meer logica dan in 'Een lange nek is fijn'.
De…Lees verder

Suggesties