Boek
Nederlands

Een taart voor konijn

Judith Koppens (auteur), Eline Van Lindenhuizen (illustrator)
+1
Een taart voor konijn
×
Een taart voor konijn Een taart voor konijn
Doelgroep:
Vanaf 0-2 jaar
Genre:
Konijn heeft zin in iets lekkers en gaat langs bij zijn vriendjes in de hoop dat zij iets hebben om te knabbelen. Een voor een zeggen ze dat ze niets met hem willen delen. Wanneer ze hem verdrietig huiswaarts zien keren, voelen ze zich schuldig en besluiten ze een worteltaart te maken voor Konijn.
Onderwerp
Delen, Vriendschap
Titel
Een taart voor konijn
Auteur
Judith Koppens
Illustrator
Eline Van Lindenhuizen
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2013
[26] p. : ill.
ISBN
9789044819069 (hardback)

Besprekingen

Leren delen: het is een sociale vaardigheid waar zelfs volwassenen af en toe nog moeite mee hebben. Dat peuters het vaak moeilijk vinden, is dus helemaal niet zo gek. Wie zijn peuter wat wil leren over deze vaardigheid, en vele andere, kan daarvoor de dieren van ‘Het dierenplein’ inzetten. Deze serie is onderdeel van ‘Clavis peuter’, waarin boeken verschijnen over onder andere emoties, taalontwikkeling en vaardigheden.
Een taart voor konijn is bedoeld voor peuters vanaf dertig maanden. Poes, Muis, Aap, Giraf, Konijn en Hond zijn de beste vrienden, en wonen elk in hun eigen huisje op het plein. Ze spelen samen en helpen elkaar. In Een taart voor konijn bedenkt Konijn dat ze zin heeft in lekkers. Ze vraagt haar vriendjes om wat te eten, maar deze antwoorden allemaal aarzelend en afwijzend: ”Nou...” zegt Hond. “Ik wil mijn appel liever niet delen. Ik eet hem graag helemaal zelf op.”’ Bij iedere afwijzing wordt de glimlach op Konijns lippen iets kleiner en gaan haar or…Lees verder
Konijn heeft trek. Misschien hebben haar vriendjes wat voor haar. Maar Hond, Muis en Aap eten en drinken hun appel, limonade en broodje liever helemaal zelf op. Eigenlijk vinden Hond, Muis en Aap het niet lief dat ze niet gedeeld hebben. Ze besluiten een grote worteltjestaart te maken voor Konijn. Gelukkig kan Konijn wel delen. Vierde deel in de reeks ‘Het dierenplein’*. Kalm verteld verhaal met sociale vaardigheden als thema. De uitgave is afgestemd op de doelgroep: stevige geplastificeerde bladzijden met afgeronde hoeken. Eenvoudige, sprekende illustraties in aantrekkelijke, zachte kleuren met daarin korte, heldere tekst. Op het schutblad voorin staat een overzicht van de dieren van het dierenplein en hun belangrijkste karaktereigenschappen. Vriendelijk peuterprentenboekje. Vanaf ca. 2,5 jaar.

Een taart voor Konijn

De verhalen van het Dierenplein hebben een duidelijk educatief doel: de sociale vaardigheden vormen het centrale thema in deze reeks. Elk dier op het plein heeft een welbepaald karakter waarrond de verhalen gevormd zijn.
In dit vierde deel over de dieren van het Dierenplein, staat Konijn centraal. Konijn heeft honger en loopt langs bij haar vriendjes Hond, Muis en Aap, die telkens niet willen delen. Als Konijn weg is, beseffen ze dat dat eigenlijk niet mooi is van hen en hebben ze spijt. Omdat Konijn hun vriendje is, besluiten ze het goed te maken met een grote taart. En welke taart maak je voor een konijn? Juist ja, worteltjestaart! En gelukkig wil Konijn wél delen.
Dit voorleesboekje dient net zoals de vele peuterboeken in het fonds van Clavis een educatief doel en bevat dus weinig originele kwinkslagen. Ook de illustraties zijn eerder klassiek, ze doen denken aan de prenten uit Zonnekind. Ze zijn opgebouwd uit zachtere kleuren en dunne lijnen, in tegenstelling tot heel …Lees verder

Suggesties