Boek
Nederlands

Ik leer paardrijden

Judith Kern (auteur), Cordula Redmann (auteur), Christiane Slawik (fotograaf)
Informatie over de verzorging en gedrag van het paard en over paardrijden. Met veel kleurenfoto's en enige tekeningen. Vanaf ca. 8 t/m 11 jaar.
Onderwerp
Paardensport
Titel
Ik leer paardrijden / Judith Kern, Cordula Redmann ; met foto's van Christiane Slawik
Auteur
Judith Kern Cordula Redmann
Fotograaf
Christiane Slawik
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Ich lerne Reiten
Uitgever
Baarn: Tirion, 2007
47 p. : ill.
ISBN
9789052106960

Besprekingen

Dit boek is duidelijk bedoeld voor jonge ruitertjes die hun eerste paardrijlessen willen gaan volgen. Alleen de basisbegrippen worden behandeld, maar dan wel op een duidelijke en informatieve manier. Handelingen zoals een halster om een paard doen, een paard bestijgen, vastzetten en verzorgen worden uitgelegd en geïllustreerd. De auteur laat een zadel en een hoofdstuk zien en legt uit waarvoor ze dienen en hoe ze op een paard of pony gebruikt kunnen worden. De teksten zijn duidelijk en beknopt, maar het boek moet het vooral hebben van zijn mooie, vertederende foto's van meisjes, knuffelend met hun pony of enthousiast rijdend.

Verdere informatie is beperkt en lijkt de jonge lezers te onderschatten. Volgens de auteur is het allerbelangrijkste wat je moet weten van een paardenfamilie dat een mannetjespaard een hengst is, een vrouwtjespaard een merrie en een babypaard een veulen. Dat het onevenhoevige dieren zijn, waar ze oorspronkelijk vandaan komen, en dat er wilde en tamme paar…Lees verder
Een paard- en ponyboek dat zowel in taalgebruik als in fotokeuze is aangepast op het niveau van een 8-jarig kind, is bijzonder. Dit is zo'n boek. De foto's spreken aan doordat er kinderen met pony's opstaan die echt contact hebben. Judith, de paardrij-instructrice die in dit boek de leerlingen letterlijk aanspreekt (inleiding) en introduceert in de paardenwereld, is betrokken en enthousiast. Dat straalt van de foto's af, maar blijkt ook uit de heldere en simpele teksten die uitleggen hoe kinderen op een leuke en verantwoorde manier kunnen leren omgaan met pony's en leren paardrijden. Plezier en gevoel staan daarbij centraal, van paard en kind! Leuk weetjes, tips (bv. omgang met pony's, snoepjes, creatief) en informatie wisselen elkaar af. De lay-out is verzorgd: op lichtgroene ondergrond zijn prachtige full-colorfoto's afgedrukt, gecompleteerd met een trefwoordenregister en nawoord. Een speels en compleet paardrijboek voor jonge kinderen; zelf lezen vanaf ca. 8 t/m 11 jaar.