Boek
Nederlands

De twee torens

J.R.R. Tolkien (auteur)
Tweede deel van een epos waarin mythische, aan de mens verwante wezens met boze geesten strijden om het bezit van de ring die beslist over heil en ondergang van de wereld.
Titel
De twee torens
Auteur
J.R.R. Tolkien
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The two towers
Uitgever
Amsterdam: M, 2004
410 p. : krt.
ISBN
90-225-3954-7

Besprekingen

Bij de veelbesproken verfilming van In de ban van de ring, waren er twee zaken die het meest in vraag gesteld werden. Het eerste was of men zo'n boek wel kon verfilmen. Het tweede was of de film ook de mensen die het boek nog niet gelezen hadden, zou aanzetten tot het lezen ervan. Ondertussen is duidelijk dat beide vragen uiterst positief beantwoord kunnen worden. Laat het beoordelen van een film dan nog subjectief zijn, tegenover de naakte cijfers bestaat er weinig verhaal. In november bracht uitgeverij Het Spectrum de 45e druk van De twee torens op de markt met een nieuwe cover. Vijf maanden later ligt de zgn. filmeditie in de winkel, de 50e druk. Zes drukken in vijf maanden van een boek dat vijftig jaar oud is en waarvan de film pas op het eind van 2002 in roulatie komt. Er mag dus met recht en reden gezegd worden dat de film de mensen aan het lezen heeft gezet, al was het maar omdat men niet kon wachten om te weten hoe de film zou aflopen.

De twee torens…Lees verder
Tweede deel van een epos vol fantasie waarin mythische, maar nauw aan de mens verwante wezens, in het bezit gekomen van de ring die beslist over de macht, het heil en de ondergang van de wereld, de strijd aanbinden tegen de boze geesten die erop uit zijn de ring te bemachtigen. Tolkiens (1892-1973) levenswerk is een onnavolgbare mengeling van mystiek, fantasie, sciencefiction, sprookje, fabel enzovoort. Het is geschreven in een meeslepende stijl. Fraaie, geheel opgefriste vertaling. Kleine druk. Gebonden editie.

Over J.R.R. Tolkien

John Ronald Reuel Tolkien (Bloemfontein, Oranje Vrijstaat, 3 januari 1892 – Bournemouth, Verenigd Koninkrijk, 2 september 1973) was een Engelse filoloog, dichter en hoogleraar in de Engelse taal- en letterkunde. Hij werd vooral bekend als de schrijver van De Hobbit, In de ban van de ring en De Silmarillion, waarmee hij de vader van de moderne fantasy-literatuur werd.

Tolkien was van 1925 tot 1945 hoogleraar Angelsaksische taal aan de Universiteit van Oxford en van 1945 tot 1959 hoogleraar Engelse taal en literatuur aan het Merton College. Hij was een goede vriend van C.S. Lewis, een medelid van de informele literaire discussiegroep The Inklings. Op 28 maart 1972 werd Tolkien door koningin Elizabeth II benoemd tot commandeur in de Orde van het Britse Rijk.

Na Tolkiens dood publiceerde zijn zoon Christopher diverse werken van zijn vader en ook diens aantekeningen en onvoltooide verhalen. Zo verscheen in 1977 De Silmarillion, waaraan Tol…Lees verder op Wikipedia