Boek
Meertalig

De legende van Sigurd en Gudrún

J.R.R. Tolkien (auteur), Christopher Tolkien (redacteur)
Twee epische gedichten uit de Oud-Noorse 'Edda' naar de Engelse bewerking van de schrijver J.R.R. Tolkien.
Titel
De legende van Sigurd en Gudrún
Auteur
J.R.R. Tolkien
Redacteur
Christopher Tolkien
Taal
Meertalig, Nederlands, Engels
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The legend of Sigurd and Gudrún
Editie
2
Uitgever
Amsterdam: Mynx, 2009
378 p.
Aantekening
Engelse tekst naast Nederlandse vertaling
ISBN
9789089681416 (hardback)

Besprekingen

Het nieuwe, postume boek van J.R.R. Tolkien De legende van Sigurd en Gudrún heeft niets te maken met Midden-Aarde, althans niet rechtstreeks, maar het bewijst wel dat Tolkien de Noorse mythologie en sagenwereld ten gronde kende. En die kennis is in zijn verhalen over hobbits, dwergen en elfen zeker terug te vinden.

De legende van Sigurd en Gudrun bestaat uit twee lange gedichten, die Tolkien schreef in de loop van de jaren '30. Het eerste heet 'Völsunggakvida en nýja' of 'Het nieuwe lied van de Völsungen', en het is Tolkiens herdichting van de Völsungasaga in tien deeltjes, in totaal 339 strofes. De dwergenkoning Hreidmar heeft drie zonen: Otr, Fafnir en Regin. Otr wordt door de god Odin gedood. Loki steelt de schat van de dwerg Andvari om Odin vrij te kopen, maar de dwerg vervloekt de schat omdat hij een kleine gouden ring niet mag houden. Fafnir doodt zijn vader, eigent zich de schat toe en verandert in een draak om hem te bewaken.

In de clan van d…Lees verder
De titel verwijst naar twee nauw verbonden epische gedichten uit de oudere Edda (Oud-Noors), die in modern Engels herverteld, in het Nederlands vertaald zijn opgenomen, samen ruim vijfhonderd achtregelige allitererende strofen tellend. Het eerste is het ‘Het lied van de Völsungen’ waarin wordt verteld hoe held Sigur de draak Fafnir versloeg, de schat die hij bewaakte stal, Walkure Brynhild wekte en naar het hof van de Nibelungen trok, waar hij werd vermoord. Het tweede ‘De legende van Gudrun’ vertelt hoe het Gudrun, die van Sigurd hield, verging na zijn dood en gedwongen werd te trouwen met Attila de Hun. De hervertelde poëzie uit ± 1932 verschijnt postuum in de nalatenschap van de hoogleraar Angelsaksisch en docent Oud-Noors (1892-1973) die romans schreef over de strijd tussen goed en kwaad in middeleeuwse sfeer. Degelijk bezorgd door zijn zoon, met zeer uitgebreide informatie en goed vertaald, sluiten de gedichten beter aan bij de sfeer van oud-Noorse poëzie, dan Tolkiens werk. Daar…Lees verder

Over J.R.R. Tolkien

John Ronald Reuel Tolkien (Bloemfontein, Oranje Vrijstaat, 3 januari 1892 – Bournemouth, Verenigd Koninkrijk, 2 september 1973) was een Engelse filoloog, dichter en hoogleraar in de Engelse taal- en letterkunde. Hij werd vooral bekend als de schrijver van De Hobbit, In de ban van de ring en De Silmarillion, waarmee hij de vader van de moderne fantasy-literatuur werd.

Tolkien was van 1925 tot 1945 hoogleraar Angelsaksische taal aan de Universiteit van Oxford en van 1945 tot 1959 hoogleraar Engelse taal en literatuur aan het Merton College. Hij was een goede vriend van C.S. Lewis, een medelid van de informele literaire discussiegroep The Inklings. Op 28 maart 1972 werd Tolkien door koningin Elizabeth II benoemd tot commandeur in de Orde van het Britse Rijk.

Na Tolkiens dood publiceerde zijn zoon Christopher diverse werken van zijn vader en ook diens aantekeningen en onvoltooide verhalen. Zo verscheen in 1977 De Silmarillion, waaraan Tol…Lees verder op Wikipedia