Boek
Nederlands

In mij is onstuitbaar de doodsbloem ontloken

Jotie T'Hooft (auteur), Hugo Brems (samensteller)

In mij is onstuitbaar de doodsbloem ontloken

Keuze uit het werk van de Vlaamse dichter (1956-1977).
Titel
In mij is onstuitbaar de doodsbloem ontloken / de beste gedichten van Jotie t'Hooft ; samengest. en ingel. door Hugo Brems
Auteur
Jotie T'Hooft
Samensteller
Hugo Brems
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Manteau, 1997
103 p.
ISBN
90-223-1447-2

Besprekingen

Het jong gestorven poëtisch talent Jotie T'Hooft (1956-1977) onderging invloeden van o.a. Hermann Hesse, popmuziek (Zappa, Bowie, Reed etc.), Oosterse godsdiensten en filosofie, en vooral van drugs, onder invloed waarvan zijn derde zelfmoordpoging slaagde. Brems noemt deze chronologische keuze uit de 'Verzamelde gedichten' (1981) een 'poging tot scherpstelling'. Sleutels tot interpretatie zijn o.a. decadente romantiek, psychoanalyse, existentialisme, en het zwalken tussen 'experiment', 'traditionalisme' en 'neo-realisme', naast het 'theatrale' (bijv. in de rijmdwang), het 'melodramatische', de 'pose'. Opgenomen zijn gedichten 'die ik omwille van hun poëtische kwaliteit de moeite waard vond', sommige gedichten, 'omdat ze in het totale beeld van de poëtische wereld een cruciale rol spelen'. Opdrachten zijn weggelaten.

Over Jotie T'Hooft

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Tubantia

Johan Geeraard Adriaan (Jotie) T'Hooft (Oudenaarde, 9 mei 1956 – Brugge, 6 oktober 1977) was een Vlaams neoromantisch dichter en schrijver. De Jotie T'Hooft poëzieprijs werd naar hem vernoemd.

Levensloop

T'Hooft was enig kind. Hij was aanvankelijk een voorbeeldige jongen met uitstekende schoolrapporten, maar op de middelbare school kende hij ernstige aanpassingsproblemen; door zijn zwakke resultaten, opstandige karakter en zijn onhandelbaar gedrag werd hij van verschillende scholen gestuurd. Hij zocht zijn toevlucht in de literatuur (Franz Kafka, Hermann Hesse), poëzie, muziek (David Bowie, Nico, Frank Zappa, Lou Reed) en drugs. Op zijn veertiende was hij al verslaafd.

Op 17-jarige leeftijd verliet hij het ouderlijk huis. Hij ging in Gent op kot om aan de kunstacademie te studeren. Van de geplande studies kwam niks terecht. Hij kwam in het drugsmilieu terecht, waar hij zijn geldnood trachtte op te lossen door drugs te ve…Lees verder op Wikipedia