In 1914 vertrekt een idealistische verpleegster naar Oost-Anatolië om een vrachtwagen met hulpgoederen naar een missiepost te brengen.
Onderwerp
Osmaanse Rijk
Extra onderwerp
Historisch drama, oorlog
Titel
The Ottoman lieutenant
Regisseur
Joseph Ruben
Acteur
Michiel Huisman Hera Hilmar Josh Hartnett Ben Kingsley
Taal
Engels
Uitgever
Universal, © 2017
1 dvd-video
Oorspr. opname
2017
Speelduur
ca. 106 min.
Aantekening
Taalkeuze: Engels, Frans, Spaans, Italiaans Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Spaans,Deens, Fins, Italiaans, Noors, Zweeds, Grieks, Bulgaars, Chinees
EAN
5053083114862

Besprekingen

Turks-Amerikaans oorlogsdrama van Joseph Ruben (The forgotten; Sleeping with the enemy) met onder meer Michiel Huisman (Game of thrones) en Hera Hilmar. In 1914 vertrekt de idealistische jonge Amerikaanse verpleegster Lillie Rowe naar Oost-Anatolië om een vrachtwagen met hulpgoederen te brengen naar de missiedokter Jude Gresham (Josh Hartnett). In Istanbul vindt ze een Engelssprekende gids en beschermer in de persoon van Ismail Veli, luitenant in het Ottomaanse leger. Lillie en Ismail worden verliefd, Jude kan zijn jaloezie moeilijk verhullen. De spanningen tussen de Armeense christenen en de Turkse moslims in deze afgelegen streek lopen hoog op, versterkt door het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. De Amerikaanse recensenten zijn kritisch over het verhaal: voorspelbaar, romantische clichés, ouderwets kostuumdrama, geen diepgang. Ook kreeg de film kritiek omdat de Armeense genocide niet aan de orde komt.