Boek
Nederlands

Het schijnbestaan : roman

José Saramago (auteur)
+1
Het schijnbestaan : roman
×
Het schijnbestaan : roman Het schijnbestaan : roman

Het schijnbestaan : roman

Als blijkt dat zijn werk geen aftrek meer vindt in de moderne samenleving, probeert een pottenbakker zich aan te passen.
Titel
Het schijnbestaan : roman
Auteur
José Saramago
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Portugees
Oorspr. titel
A Caverna
Uitgever
Amsterdam: Meulenhoff, 2006
349 p.
ISBN
90-290-7840-5 9789029078405

Besprekingen

Het leven van de oude pottenbakker Cipriano Algor wordt onzeker wanneer het Centrum, een gigantisch winkel- en wooncentrum, niet langer zijn aardewerk wil afnemen omdat ze niet meer in de smaak vallen van het publiek. Samen met zijn dochter stort hij zich op de productie van beeldjes maar het Centrum houdt de boot voorlopig af -- een consumentenonderzoek zal moeten uitwijzen of er een markt is voor de beeldjes. Cipriano moet nog op een andere manier met het Centrum rekening houden: zijn schoonzoon is er bewaker en streeft ernaar er te mogen wonen, samen met zijn vrouw en schoonvader. Niet alleen zijn gewoontes, de rurale omgeving en een zekere afkeer van het Centrum, maar ook een ontluikende liefde en een nieuwe hond weerhouden hem ervan in te gaan op de wens van zijn schoonzoon. De onzekere toekomst van zijn stiel dwingt hem er toch toe te verhuizen. Wat hij echter na enige dagen in de ondergrond van het Centrum ontdekt, doet hem op zijn besluit terugkeren.

Net zoals zijn vori…Lees verder
In deze roman schetst de Portugese Nobelprijswinnaar Saramago (1922) de botsing van een oude ambachtsman, een pottenbakker, met een nieuwe - toekomstige maar reële - samenleving. Hij produceert samen met zijn dochter aardewerk voor Het Centrum (een stad in de stad, 'perfecte distributeur van materieel en geestelijk goed'). Opeens is er geen vraag meer naar ouderwets serviesgoed, waarop vader en dochter besluiten beeldjes te gaan maken. Het Centrum - dat verdacht veel op Kafka's Slot lijkt - blijkt ook daarvoor geen afzet te kunnen vinden. Als de oude man tijdelijk bij zijn dochter en schoonzoon in het Centrum intrekt, ontdekt hij onder de grond de Grot van Plato, waar mensen (op wie hij lijkt) een schijnbestaan leiden. Zelfs zo'n grot kan als attractie voor publiek worden opengesteld. Saramago heeft wel erg veel ruimte nodig voor zijn wat eenvoudige parabel. Stilistisch blijft hij sterk, maar inhoudelijk heeft hij weinig te vertellen. Vrij kleine druk, volle bladspiegel.

Over José Saramago

CC BY 2.0 - Foto van/door OnbekendUnknown author

José de Sousa Saramago (Azinhaga, 16 november 1922 - Lanzarote, 18 juni 2010) was een van de belangrijkste Portugese hedendaagse schrijvers. Hij won in 1998 de Nobelprijs voor Literatuur. Rond zijn 50ste, begon Saramago het schrijven van de romans die uiteindelijk een internationale reputatie zouden krijgen.

Biografie

Saramago werd geboren op 16 november 1922 als kind van de dagloner Jose de Sousa en Maria de Piedade. In de officiële registers werd hij echter vermeld als geboren op 18 november. 'Saramago' is de naam van een wild kruid en tevens de roepnaam van zijn vader. Bij de burgerlijke stand werd deze roepnaam per ongeluk aan zijn naam toegevoegd. Hij heette dus voluit José de Sousa Saramago.

In 1924 verhuisde het gezin naar Lissabon, waar bijna heel zijn leven zich heeft afgespeeld. Saramago kwam wel nog een aantal keren naar zijn geboortedorp terug. Vader begon bij de politie. Zijn twee jaar oudere broer Francisco st…Lees verder op Wikipedia