Boek
Nederlands
Een Portugese professor gaat op zoek naar een verdwenen jeugdvriend en belandt midden in een apocalyptische natuurdreiging.
Titel
Het zevende zegel
Auteur
José Rodrigues Dos Santos
Vertaler
Kitty Pouwels
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Portugees
Oorspr. titel
O sétimo selo
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2010
446 p.
ISBN
9789021437576 (paperback)

Besprekingen

Het personage Tomás de Noronha, een Portugese professor cryptologie, is geen onbekende voor de Nederlandse en Vlaamse lezers. In 2008 verscheen namelijk al een vertaling van A Fórmula de Deus onder de titel De godsformule. Het zevende zegel is de tweede spionageroman waarin hij een hoofdrol speelt. In een interview vat de in Mozambique geboren journalist José Rodrigues Dos Santos zijn stijl samen met het woord 'transparantie'. In zijn geval grenst de doorzichtigheid aan de onbeduidendheid. Zoals wel meer thrillerauteurs heeft deze in Portugal gevierde mediafiguur stilistisch immers weinig te bieden. De roman lijkt op een diepvriesproduct. Kan het verhaal het boek ? 'een waar meesterwerk' volgens een Portugees recensent ? nog enigszins redden?
In Het zevende zegel wordt Noronha ingehuurd door Russen die zich voordoen als Interpolagenten om een oude schoolvriend terug te vinden. Zo geraakt hij verzeild in een akelige situatie. Zijn missie, waarvan de ins e…Lees verder
De Noronha, historicus en gespecialiseerd in cryptografie, wordt door Interpol ingehuurd om een boodschap te ontcijferen die werd achtergelaten op het lichaam van twee op hetzelfde moment vermoorde wetenschappers. Hij wordt ook gevraagd zijn jeugdvriend Filipe, collega van de twee doden, op te zoeken om te zien of er een verband zou kunnen zijn. Zijn zoektocht leidt hem door Europa naar Siberië en Australië en doet hem belanden bij oliemagnaten die al dan niet belang hebben bij de opwarming van de aarde en de uitputting van fossiele brandstoffen. Bestseller van een Portugese journalist die een mogelijk realistisch beeld schept van een naderende apocalyptische toekomst voor onze planeet. Het controversiële en ingewikkelde wetenschappelijke thema wordt als een spannende roman gepresenteerd, maar met nogal zwak uitgebouwde personages. De boodschap is primordiaal, maar wordt vooral in de tweede helft van het boek nogal prekerig en te technisch aan de lezer doorgegeven waardoor de spanning…Lees verder

Over José Rodrigues Dos Santos

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Siren-Com

José Rodrigues Dos Santos (16 april 1964) is een Portugese journalist, schrijver en professor communicatiewetenschappen aan de Universiteit van Lissabon.

Hij wordt beschouwd als een van de populairste auteurs van Portugal. Tot op heden schreef deze auteur 10 boeken in uiteenlopende genres. Het verhaal, de opbouw en het plot kunnen vergeleken worden met die van Dan Brown. In het Nederlands zijn slechts 3 boeken uitgegeven waaronder, 'De Godsformule', 'Het zevende zegel' en 'De wraak van God'.

Het zevende zegel uit 2007 dat de lezer bewust maakt van de olieschaarste en de gevolgen daarvan werd reeds in 9 verschillende talen vertaald.

Rodrigues Dos Santos is al jarenlang nieuwslezer van het avondnieuws op de Portugese televisiezender RTP

Lees verder op Wikipedia