Boek
Nederlands

Magritte : gewoon buitengewoon

José Pons (concept)
+1
Magritte : gewoon buitengewoon
×
Magritte : gewoon buitengewoon Magritte : gewoon buitengewoon

Magritte : gewoon buitengewoon

Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Genre:
Schilderijen van de Belgische kunstenaar (1898-1967) als pop-ups.
Titel
Magritte : gewoon buitengewoon / concept en ontwikkeling José Pons
Concept
José Pons
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Magritte : le livre animé
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2009
[22] p. : ill.
ISBN
9789058385833

Besprekingen

Dit boek over René Magritte speelt handig in op de opening van het Magritte museum in Brussel en de daarmee gepaard gaande aandacht rond de kunstenaar. Wanneer je erin bladert (voorzichtig, want het boek is heel fragiel), val je van de ene verrassing in de andere. Prachtige pop-ups, uitschuifsystemen en draaischijven brengen de werken van de surrealistische schilder tot leven. Bij het schilderij van 'De tovenaar', een zelfportret waar de schilder bij zichzelf vier armen schildert om meerdere bewegingen tegelijkertijd te kunnen uitvoeren, kan de lezer de armen op en neer bewegen. In 'De vrijbrief' verschijnt de dame te paard pas als je haar vanachter de bomen schuift. De pop-ups van 'Scheherazade' en het 'Worstelaarsgraf' zijn een knap staaltje van vakmanschap. Ook mooi gevonden is de weergave van 'Het menselijk tekort', waarbij de lezer, of in dit geval misschien eerder de toeschouwer, door aan een draaischijf te draaien uit meerdere varianten van het schilderij kan kiezen.
Kortom,…Lees verder
Dit pop-up boek over de schilderijen van de Belgische surrealist René Magritte lijkt door de vorm een kinderboek te zijn, maar ga je de teksten lezen die elk schilderij van uitleg voorzien, dan merk je al snel dat die niet bedoeld zijn voor kinderen. Ze zijn over het algemeen enigszins abstract en laten het raadsel van de schilderijen soms eerder in tact dan dat ze het verklaren. Achttien schilderijen van de schilder krijgen in deze uitgave een kunstige, vaak geestige driedimensionale of bewegende versie. Bij elk schilderij is een poëtische spreuk opgenomen, die net zo raadselachtig is als de schilderijen zelf: ‘Takken fluisteren weemoed achter de coulissen’. De uitleg in woorden die vervolgens volgt, biedt soms soelaas maar vaak blijft ook hier veel te raden en verbeelden over (‘Tussen tekst en beeld ontstaat frictie’). Maar misschien is dat wel de bedoeling en is het puur een uitnodiging om de schilderijen in het echt te gaan zien in het onlangs geopende Magritte Museum in Brussel.

Magritte. Gewoon buitengewoon

Dit fraai uitgegeven kunstboek is niet alleen een ode aan René Magritte, het is ook een ode aan de fantasie. Achtien schilderijen en collages van de kunstenaar krijgen door de vormgeving, pop-up, nog een extra dimensie. Schuivend en trekkend kun je met elk schilderij spelen en het vanuit een ander oogpunt bekijken. Bij elk werk staat een korte bedenking, die tot verder kijken en denken noopt. Er staat ook een poëtische tekst bij, groter gedrukt. Het is niet duidelijk wie die ontboezemingen schreef, Magritte of de samenstellers van het boek. De achttien getoonde werken komen uit diverse musea en uit privébezit. Het boek is duidelijk niet bedoeld voor jonge kinderen maar om met adolescenten te bespreken is het zeer geschikt, als voorbereiding voor een bezoek aan het Magritte-museum bijvoorbeeld. Het is heel verzorgd uitgegeven, wel prijzig en, door zijn aard, nogal fragiel. Een mooi cadeauboek is het ook.