Boek
Nederlands

Herman, detective op puntschoenen

Joris Denoo (auteur), Paul Van Lancker (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Genre:
De 12-jarige Herman doet, in het stadje waar hij woont, onderzoek naar o.a. vreemde mensen. Hij komt daarbij echter in de problemen. Vanaf ca. 10 jaar.
Onderwerp
Fantaseren
Titel
Herman, detective op puntschoenen / Joris Denoo ; met tek. van Paul van Lancker
Auteur
Joris Denoo
Illustrator
Paul Van Lancker
Taal
Nederlands
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2003
88 p. : ill.
ISBN
90-5838-179-X

Besprekingen

Herman is 12 in de jaren '60. Samen met enkele vrienden richt hij 'De Club van de Zwarte Hand' op. Dat is het begin van zijn carrière als detective. De club wacht niet tot er zich iets of iemand aandient om met gebundelde krachten te onderzoeken, neen, ze maken zelf hun verdachte: een kleermaker in de straat van Herman. In hun fantasie werkt de joodse kleermaker voor de maffia en zij zullen hem ontmaskeren. Het loopt echter heel snel en verrassend af wanneer de man omkomt, en het is nooit helemaal duidelijk in hoeverre de club daar een rol in heeft gespeeld. In het vervolg van het boek werkt Herman, eerst samen met zijn kompanen (onder wie een meisje op wie hij stiekem verliefd is), en na een ruzie alleen, een aantal andere bizarre zaken af. Telkens richt hij zich op wat vreemde mensen, die op een of andere manier aan de rand van de samenleving staan. Ze lijken zijn nieuwsgierigheid op te wekken, en Hermans bedoelingen lijken nooit echt kwaadaardig. Behalve dan in het geval van de hon…Lees verder
Een in de ik-vorm verteld verhaal waarin de 12-jarige hoofdpersoon Herman avonturen beleeft. Als lid van de Bende van de Zwarte Hand en als eenzame detective doet hij onderzoek naar vreemde personages (zoals de maffiakleermaker) en mysteries (de spuugbak van Rémy) in het stadje waar hij woont. Deze onderzoeken gaan gepaard met kattenkwaad (o.a. het stelen van chocoladerepen). De verhalen zijn spannend opgebouwd maar de plots zijn mager uitgewerkt, vaak eindigend met een plotselinge dood. De avonturen van Herman zijn grotendeels autobiografisch en spelen zich begin jaren '60 af in Torhout. Voorzien van diverse paginagrote zwartwitillustraties. Het boekje lijkt, gezien de omvang, uitnodigend voor de minder goede lezer, maar gezien het taal- en woordgebruik, de zinsconstructies en het benodigde inlevingsvermogen komt eerder de ervaren lezer aan zijn/haar trekken. Te lezen vanaf ca. 10 jaar.

Over Joris Denoo

Joris Denoo (Torhout, 6 juli 1953) is een Vlaams germanist, dichter, proza- en toneelschrijver.

Levensloop

Denoo is licentiaat Germaanse filologie. Hij studeerde af aan de Katholieke Universiteit Leuven, met een proefschrift gewijd aan de Nederlandse dichter Sybren Polet. Hij is docent Nederlands aan de Katholieke Hogeschool Zuid-West-Vlaanderen Katho, campus Torhout (RENO), sedert midden jaren zeventig. Zijn hoofdberoep situeert zich in de lerarenopleiding waarbij hij zich specialiseert in muzische taalopvoeding, taalbeleid, taalbeschouwing, omgaan met anderstaligen, literatuur, grammatica, spelling en de redactie van het huisblad ‘Renoveren’.

Deze veelzijdige taalkunstenaar publiceert poëzie, verhalen, columns, toneel, essays, educatieve teksten, jeugdboeken en vertalingen.

Hij publiceert ook onder het pseudoniem Bjarne Donderdag

Andere activiteiten