Boek
Nederlands

De tulp van het kwaad

Jörg Kastner (auteur)
In het 17e eeuwse Amsterdam wordt een gerechtsdienaar geconfronteerd met een aantal raadselachtige moorden: steeds wordt op het lijk een zwart tulpenblaadje gevonden.
Titel
De tulp van het kwaad
Auteur
Jörg Kastner
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Die Tulpe des Bösen
Uitgever
Uithoorn: Karakter, 2009
351 p.
ISBN
9789061127802

Besprekingen

Amsterdam, anno 1671. Gerechtsinspecteur Jeremios Katoen leidt het onderzoek naar een mysterieuze seriemoordenaar die op zijn slachtoffers een blaadje van een zeldzame tulpensoort achterlaat. Zijn onderzoek leidt hem naar de 'Vrienden van de Tulp', een vereniging van hoogwaardigheidsbekleders. Na de tulpenkoorts die heel wat speculanten in het bankroet stortte, belijden zij hun liefde voor de bloem enkel nog tijdens geheime ontmoetingen. Katoens strategie is duidelijk: vind je de kweker van de zwarte tulp met de rode bloeddruppels, dan heb je ook de moordenaar gevonden.

Ondertussen worden er bij cartograaf Jon Blaeu kaarten van de Oost-Indische Compagnie gestolen. De kaartenjatters bieden de kaarten tegen veel geld te koop aan. Blaeu schakelt Katoen in om hen op het spoor te komen: het monopolie is hem immers veel geld waard. Tijdens zijn speurtocht komt Katoen in aanraking met het manuscript van kruisvaarder Guillaume de Vailly en een kaartje van de Tulpenkust waar hij 'de tul…Lees verder
Dit vijfde boek van Kastner speelt zich, net als 'Het blauw van Rembrandt', af in Amsterdam, nu in 1671. Jeremias Katoen, opgeklommen van weesjongen tot gerechtsdienaar, moet een aantal moorden oplossen; steeds wordt het lijk versierd met een zwart tulpenblaadje met bloedrode druppels. Zijn speurtocht brengt hem van de Amsterdamse hoeren en de martelkelders van het stadhuis naar de notabelen in statige herenhuizen. Dankzij zijn verleden voelt hij zich in al deze milieus thuis. Door een slachtoffer van de tulpenkoorts komt hij meer te weten over de zwarte tulp. De plot is spannend, maar het einde is niet erg geloofwaardig. Het is ook jammer dat de personages vlak blijven, bovendien gedragen ze zich eerder als 21e- dan als 17e-eeuwers. De charme van dit boek ligt vooral in Amsterdam. Katoens tochten door de stad worden levendig beschreven en met een plattegrondje toegelicht. Vooraf een lijst van personages, een lijst van maten en prijzen en een inleiding over de tulpenkoorts. Afgeslote…Lees verder

Over Jörg Kastner

Jörg Kastner (Minden, 1962) is een Duits schrijver. Hij woont met zijn vrouw Corinna in Hannover.

Biografie

Kastner begon in 1984 met zijn studie rechtsgeleerdheid aan de Universiteit Bielefeld. Nog tijdens zijn studentenjaren begon hij met het schrijven van tijdschriftartikelen en kortverhalen. In 1991 verscheen zijn eerste boek: Das große Raumschiff Orion Fanbuch. Hij legde in 1993 met onderscheiding het tweede staatsexamen af. Hij vervolgt echter zijn carrière als freelance-auteur met het schrijven van fantasy-verhalen en historische romans. Midden jaren '90 brak Kastner bij het brede leespubliek door met een aantal Germanensaga's over de veldheer Arminius. Ook met de Vaticaan-thriller Der Engelspapst (in het Nederlands vertaald tot De Christus-smaragd) uit 2000 verkreeg hij grote populariteit.

Er werden 6 werken van Kastner vertaald naar het Nederlands.

Werk

Lees verder op Wikipedia