Boek
Nederlands

De zon is een maffe god

Jon Ewo (auteur)
+1
De zon is een maffe god
×
De zon is een maffe god De zon is een maffe god

De zon is een maffe god

Doelgroep:
Vanaf 15 jaar
Nadat zijn vriendinnetje hem de bons heeft gegeven besluit een 16-jarige jongen om binnen één maand volwassen te worden.
Titel
De zon is een maffe god
Auteur
Jon Ewo
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Noors
Oorspr. titel
Sola er en feit gud
Uitgever
Leuven: Davidsfonds, 2001
246 p.
ISBN
90-5908-002-5

Besprekingen

Adam is 16. Het is begin juli, en hij heeft net de bons gekregen van zijn vriendin. Adam vermoedt dat het komt omdat hij soms zo sullig en onvolwassen kan zijn. Om een en ander op een rijtje te zetten, gaat hij languit zonnebaden bovenop een silo. Die namiddag neemt hij een manhaftig besluit: hij zal zijn vakantiejob opgeven en de hele maand juli wijden aan 'volwassen worden'. Concreet betekent dat, de perfecte biefstuk kunnen bakken en verantwoordelijkheid opnemen voor je eigen leven. Er zijn ook dingen die iets meer vragen, zoals een eigen kledingstijl ontwikkelen. En dan heb je de dingen die calorieën en zweet kosten, zoals een volwassen verhouding hebben met een meisje. Het hele project wordt ingefluisterd door de zon, die maffe god, die mee zal helpen op voorwaarde dat Adam hem elke ochtend op de silo komt groeten. Adam stort zich in het project met een toewijding die het ernstige project vooral grappig maakt. Op 30 juli lijkt hij behoorlijk tevreden met het resultaat. Omdat hij…Lees verder
Nadat zijn vriendinnetje hem de bons heeft gegeven, besluit Adam (16) binnen één julimaand volwassen te worden. Pogend de zichzelf gestelde opdrachten te vervullen ontdekt hij hoe vreselijk onzeker de echte volwassenen zijn. Aan het eind van de maand is hijzelf misschien nog niet volwassen, maar heeft hij toch heel wat van zijn eigen onzekerheid overwonnen, zichzelf een stuk beter leren kennen, een nieuwe (volwassen) vriend gemaakt en hij is verliefd. De wat hijgerige staccatostijl doet aanvankelijk erg geposeerd en gekunsteld aan, maar went al vrij gauw en dan blijkt Adam, die zelf het relaas doet, toch een vrij aardige, oprechte en niet ongevoelige kerel met een (letterlijk) eigenaardig gevoel voor humor. Zo beschrijft hij een niet eens zo gemakkelijke periode. Stevige, prima verzorgde paperback voor niet al te onervaren lezers. Modern collage-omslag. Vanaf ca. 14 jaar.

Over Jon Ewo

Jon Ewo (Oslo, 29 juni 1957) is een Noors schrijver. Hij schrijft zowel voor volwassenen als voor jongeren. Er zijn vijf jeugdboeken van hem in het Nederlands verschenen.

Biografie

Jon Ewo is op 29 juni 1957 in het Noorse Oslo geboren. Hij deed een opleiding bibliotheekwerk en werkte vanaf 1981 als hoofd van een bibliotheek. In 1987 werd Ewo ook freelance redacteur, uitgever en schrijver. In 1986 kwam zijn eerste boek, een verhalenbundel, uit in Noorwegen. De eerste volwassenenroman volgde in 1991, en in 1993 waagde hij zich aan een jeugdboek. Die boeken schreef hij toen nog onder een andere naam: Holger Selmas.

Bibliografie

In het Nederlands verschenen

Er zijn al vijf boeken van Jon Ewo in het Nederlands verschenen. Deze jeugdboeken zijn allemaal bij Davidsfonds/Infodok uitgegeven.