Boek
Nederlands

Applaus voor Letje Latje

Jolanda Horsten (auteur), Harmen Van Straaten (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Belevenissen van een 5-jarig meisje dat van het leven geniet. Voorlezen vanaf ca. 5 jaar.
Extra onderwerp
fantaseren, Jarig zijn, feesten
Titel
Applaus voor Letje Latje / Jolanda Horsten ; met tek. van Harmen van Straaten
Auteur
Jolanda Horsten
Illustrator
Harmen Van Straaten 1958-
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Van Goor, 2000
90 p. : ill.
ISBN
90-00-03331-4

Besprekingen

De vijfjarige Lotje, mama, papa -- soms wat kortaangebonden --, Takkie, de wandelende tak, Lotjes huisdier en Ming, haar vriendje, zijn de hoofdpersonen in de kleine, alledaagse gebeurtenissen in een kinderleven. Doodgewone belevenissen maar voor Lotje betekenen ze vaak een verkenning van de wereld om haar heen. Zoals in de eerste hoofdstukken, waarin een zwangere vriendin van mama een belangrijke rol speelt. Lotje mag dan wel weten hoe de vork aan de steel zit, de komst van een baby met alles wat daaraan vast zit, is een fascinerende aangelegenheid die tot allerlei vragen en opmerkingen aanleiding geeft. En van heel dichtbij krijgt Lotje met voortplanting te maken als blijkt dat haar wandelende tak voor talrijke minitakjes heeft gezorgd.


Tal van herkenbare zaken als niet kunnen slapen, bezoek aan de tandarts, verkleden, logeren en kraamvisite leveren veel (voor)leesplezier. Grappige intermezzo's vrolijken de verhalen op en zullen ongetwijfeld ook de volwassen voorlezer een…Lees verder
De vijfjarige Letje geniet van het leven: leuke dingen doen met de oppas, logeren bij opa, spelen met vriend Ming etc. Onafhankelijk te lezen vervolg op "Letje Latje"*. De verschillende belevenissen zijn geschreven vanuit Letjes gedachtewereld en sluiten perfect aan bij 5/6 jarigen. De kinderlijke logica en nieuwsgierigheid vieren hoogtij. Op de vele vragen die gesteld worden, wordt op een heldere en kindvriendelijke manier antwoord gegeven (hoe komt een baby in je buik, de geboorte, adoptie etc.). Een minpuntje: het is wel een ideaal gezin, moeder is niet kwaad te krijgen en lost alles op een creatieve manier op. Vader valt (gelukkig) nog wel eens uit z'n rol. Vlot en helder taalgebruik, overzichtelijke bladspiegel. Op bijna elke bladzijde komische houtskoolillustraties die perfect bij het verhaal passen. Elk hoofdstuk beslaat gemiddeld vier bladzijden en vertelt een nieuwe belevenis. Enig boek waar je vrolijk van wordt. Om voor te lezen vanaf ca. 5 jaar, om zelf te lezen vanaf 7/8 j…Lees verder

Over Jolanda Horsten

Jolanda Horsten (Tilburg, 20 januari 1967) is een Nederlands kinderboekenschrijfster.

Levensloop

Horsten werd geboren in Tilburg. Ze volgde een opleiding Communicatie aan de heao en ging daarna na de KUB in Tilburg waar zij taal- en literatuurwetenschap studeerde.

Horsten was aanvankelijk werkzaam als eindredacteur voor de NOS-Teletekst. en later bij Endemol. Zo werkte ze als redacteur voor de tv-series Koffietijd, De 5 Uur Show, Koken met Sterren en later als scriptschrijver voor de televisieprogramma’s Ook dat nog! en De Sprookjesboom. In 2000 ging ze werken als communicatie-adviseur bij het adviesbureau "&Samhoud" in Utrecht. Hier schreef zij freelance teksten voor Ook dat nog! en de Efteling. In 2004 richtte zij in Tilburg haar eigen tekst- en communicatiebureau "T’overtekst & Zo" op.

CarrièreLees verder op Wikipedia