Boek
Nederlands

Ozo heppie en andere versjes

Joke Van Leeuwen (auteur)

Ozo heppie en andere versjes

Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Genre:
Bundel grappige gedichtjes voor kinderen vanaf ca. 8 jaar.
Titel
Ozo heppie en andere versjes
Auteur
Joke Van Leeuwen
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2004
48 p. : ill.
ISBN
90-214-7335-6 9789021473352

Besprekingen

De versjes die Joke van Leeuwen voor kinderen schreef, moest je tot nu toe vooral zoeken in haar verhalen. Voor deze bundeling koos ze er o.m. uit Een huis met zeven kamers, Deesje en Iep! Twaalf van de drieëndertig versjes in Ozo heppie verschenen nog niet eerder in boekvorm. Het opvallendst in deze versjes is het gebruik van spreektaal, meestal geschreven zoals je het uitspreekt. Grappig zijn ook de versjes om te mompelen als je niet in slaap kunt komen of als je niet goed wakker bent.

Het vrolijke karakter van veel versjes wordt versterkt door woordspelingen die ook van haar proza een wezenlijk kenmerk uitmaken. Als de ik haar drie stenen beeldjes heeft gelijmd, heeft ze een volentje, een veukentje en een vargeltje.


Natuurlijk is ook de combinatie tekst/tekeningen typisch Van Leeuwen. Het verst daarin gaat ze in 'Vliegen', waarin de getekende vliegen de tweede strofe bijna onleesbaar maken.

Al even kenmerkend is de houding van verwo…Lees verder
Bundel met gedichtjes, sommige al eerder verschenen, andere zijn nieuw, door de auteur zelf verzameld voor deze bundel. De versjes gaan over allerlei gedachten die kinderen kunnen hebben, over alledaagse voorwerpen, zoals een antwoordapparaat en over fantasieën. Alle versjes zijn heel herkenbaar, hoewel ze vaak uit een onverwachte hoek worden benaderd, waardoor ze verrassend worden. De meeste zijn humoristisch, een enkele wat melancholiek. De gedichten die in verschillende rijmvormen zijn geschreven zitten taaltechnisch goed in elkaar. Geïllustreerd met niet eerder verschenen, eenvoudige, stevige, zwart-wittekeningen van de auteur zelf. Gekleurde omslagtekening. Vanaf ca. 8 jaar.

Over Joke Van Leeuwen

Johanna Rutgera (Joke) van Leeuwen (Den Haag, 24 september 1952) is een Nederlands auteur voor kinderen en volwassenen, dichter, illustrator en performer. Ze woont in Antwerpen.

Biografie

Joke van Leeuwen werd geboren in Den Haag. Haar vader was theoloog en het grote gezin verhuisde regelmatig. Ze woonde onder meer in Amsterdam, Brussel, Kerkrade en Maastricht. In haar ouderlijk huis werd veel gelezen, muziek gemaakt en toneel gespeeld. Van haar tiende tot haar dertiende schreef en tekende ze een eigen huiskrant.

Van Leeuwen studeerde grafische kunsten aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen en de Hogeschool Sint-Lukas Brussel in Schaarbeek. Daarna studeerde ze geschiedenis aan de Vrije Universiteit Brussel waarover ze vertelde: "In die tijd moest zo'n studie juist ook exacte componenten hebben, dus ging het over manuren staking, waarbij je over tien uren staking niet weet of tien mannen een uur gestaak…Lees verder op Wikipedia