Luisterboek
Nederlands

Butcher's Crossing

John Williams (auteur), Jan Donkers (verteller)
In 1870 volgt een verlegen domineeszoon in Amerika zijn hart en gaat op bizonjacht in het ruige Westen.
Onderwerp
Natuur
Extra onderwerp
WES, LUI, westerns, luisterboeken
Titel
Butcher's Crossing
Auteur
John Williams 1922-1994
Verteller
Jan Donkers  (inlezer)
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Butcher's Crossing
Uitgever
Amsterdam: Rubinstein, 2014
8 cd's
Speelduur
ca. 9 u. en 52 min.
ISBN
9789047615927

Andere formaten:

Besprekingen

Integrale weergave van het gelijknamige boek,* voorgelezen door Jan Donkers. ‘Stoner’, geschreven in 1965, was de literaire sensatie van 2012 en de liefhebbers waren in 2013 blij verrast met de uitgave van een eerdere roman uit 1960 van de Amerikaanse schrijver (1922-1994). De stijl van Williams is wederom een genot om te lezen: sober, gedetailleerd en toch stuwend, met prachtige natuurbeschrijvingen en sublieme dialogen. Het verhaal, de tijd en de leefwereld zijn heel anders dan bij ‘Stoner’. ‘Stoner’ speelt zich af in een academisch milieu en beslaat een heel mannenleven tijdens de 20e eeuw. ‘Butcher’s Crossing’ speelt zich af in 1870 en beschrijft enkele maanden uit het leven van de twintiger Will Andrews, een verlegen domineeszoon die zijn hart volgt en op bizonjacht gaat in het ruige Westen. Stoner de intellectueel versus Will Andrews die onder extreme ontberingen volwassen wordt. ‘Butcher’s Crossing’ is een avonturenverhaal dat je tot het eind in zijn greep houdt. Waar bij ‘Ston…Lees verder

Over John Williams

John Edward Williams (Clarksville, 29 augustus 1922 - Fayetteville, 3 maart 1994) was een Amerikaans schrijver. Hij werd vooral bekend door zijn romans Stoner en Augustus. Dat laatste boek werd in 1973 bekroond met de National Book Award.

Leven en werk

Williams was afkomstig uit een boerenfamilie. Zijn stiefvader was conciërge. Na een weinig succesvolle schoolloopbaan, werkte hij een tijdje als journalist. Tijdens de Tweede Wereldoorlog diende hij bij de luchtmacht, onder andere tweeënhalf jaar in India en Birma. Terug in Amerika ging hij opnieuw studeren en haalde in 1949 een Master of Arts aan de Universiteit van Denver. Vervolgens studeerde hij nog Engelse literatuur aan de University of Missouri. In 1955 werd hij aangesteld als docent aan de Universiteit van Denver, waar hij doceerde in creatief schrijven.

Naast studieboeken en twee gedichtenbundels schreef Williams vier romans. Het bekendst zijn St…Lees verder op Wikipedia