Boek
Nederlands

Het genie in de rattenval : historische roman

John Vermeulen (auteur)

Het genie in de rattenval : historische roman

In de reeks:
Het levensverhaal van Leonardo da Vinci (1452-1519).
Onderwerp
Leonardo da Vinci
Extra onderwerp
BIO, HIS, biografieën, Da Vinci, Leonardo
Titel
Het genie in de rattenval : historische roman
Auteur
John Vermeulen
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Westerlo: Kramat, 2009
464 p.
ISBN
9789079552139

Besprekingen

John Vermeulen is verre van sant in eigen land, en dat is geheel ten onrechte. In zijn lange carrière schreef hij een 45-tal romans die in meerdere talen (waaronder het Japans) werden vertaald. Vooral in Duitsland en Zwitserland geniet hij erkenning en bekendheid voor De tuin der lusten, zijn historische roman rond de 16e-eeuwse schilder Hieronimus Bosch. De roerige periode van de renaissance is zijn romanterrein bij uitstek geworden. Zo ook met Het genie in de rattenval, een knappe en boeiende historische evocatie rond leven en werk van Leonardo da Vinci. Over deze geniale schilder en wetenschapper verschenen reeds talloze wetenschappelijke traktaten en schilderkunstige overzichten, maar relatief weinig is geweten over de mens achter zijn kunst en innovaties.

Vermeulen bewees eerder reeds met werken over historische figuren als Nostradamus, Brueghel en Mercator, dat hij beschikt over een bijzonder talent en technische vaardigheid om zich in te leven in zowel het…Lees verder
Alhoewel over het leven van Leonardo da Vinci tamelijk veel bekend is, is hij als persoon toch altijd min of meer een mysterie gebleven. Hij droeg daar zelf aan bij door zijn eigenzinnige schildersactiviteiten, zijn vreemdsoortige uitvindingen en zijn gecodeerde handschrift. Deze tot de verbeelding sprekende man is al vele malen een dankbaar onderwerp voor een historische roman geweest. Alhoewel het bijna onmogelijk lijkt, heeft de auteur een vrijwel nieuw beeld van Leonardo geschapen. Hij is erin geslaagd de karakterstructuur tot op het bot te ontleden en dat weer onder te brengen in een mens van vlees en bloed. Zijn artistieke ontwikkeling, zijn persoonlijke relaties, zijn verhouding tot God en de wereld, het komt allemaal even reëel en bijna alledaags over. Men kijkt mee over Leonardo's schouders en beleeft intens een voorbije en hier weer tot leven gewekte wereld. Een diepzinnig boek, al leest het als een avonturenroman. Feiten en fictie lopen naadloos en verantwoord in elkaar ove…Lees verder

Over John Vermeulen

John Vermeulen (Antwerpen, 13 mei 1941 - Antwerpen, 23 augustus 2009) was een Vlaamse schrijver. Hij gebruikte ook de pseudoniemen Tessy Bénigne en John Linden.

Toen hij 15 was, verscheen zijn eerste boek: De vervloekte Planeet. Hij was redacteur voor meerdere watersporttijdschriften, en schreef daarnaast romans. Hij schreef thrillers, misdaadverhalen, historische romans, sciencefiction, non-fictie, toneel, tv- en filmscenario's en kinderboeken. Zijn boeken verschenen bij verschillende uitgeverijen, waaronder D.A.P.-Reinaert, A. W. Bruna, De Dageraad, Standaard Uitgeverij, Het Spectrum en Kramat.

Werken

Sciencefiction

  • De vervloekte planeet (1957)
  • Onheil op venus (1964)
  • De stad zonder naam (1967)
  • Blinde planeet (1977)
  • Sterrenstad onder zee (1978)
  • De binaire joker (1979, in het Frans vertaald als Le bouffon binaire…Lees verder op Wikipedia