Boek
Nederlands
Uitvoerige familiekroniek, spelend in Connecticut en in Californie͏̈, die de tijd van de Amerikaanse Burgeroorlog tot het eerste kwart der twintigste eeuw omspant en een veelheid van excentrieke karakters ten tonele voert.
Titel
Ten oosten van Eden / John Steinbeck ; vertaald en van een nawoord voorzien door Peter Bergsma
Auteur
John Steinbeck
Vertaler
Peter Bergsma
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
East of Eden
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Van Oorschot, 2020
602 p.
ISBN
9789028293229 (hardback)

Besprekingen

John Steinbeck won in 1962 de Nobelprijs voor Literatuur. In 'De druiven der gramschap' beschreef hij de sociale malaise tijdens de Grote Depressie. In 'Ten oosten van Eden' schrijft hij over de rol van goed en kwaad in de menselijke psychologie. Steinbeck baseerde zich voor 'Ten oosten van Eden' op het Bijbelboek Genesis, met name op het verhaal van Kaïn en Abel. De tweelingbroers Caleb en Aron Trask groeien op in een vruchtbaar gebied van de Salinasvallei. Zonder moeder worden zij grootgebracht op de welvarende ranch van hun vader Adam. Caleb komt erachter dat hun moeder als hoer werkzaam is in een bordeel in Salinas. Is Adam wel hun natuurlijke vader of is dat hun oom Charles, Adams broer? In deze mythische familiesaga proberen de broers van opeenvolgende generaties hun levensdroom te realiseren, waarbij zij hun eigen broer als rivaal bestrijden. Steinbecks meesterwerk is ook een literaire ode op de natuur van de Salinasvallei in Californië, waar de auteur is opgegroeid. De gloedni…Lees verder

Geen paradijs ten oosten van Eden

Hoe groots is Amerika nu echt? Tot de verkiezingen van 3 november bespreken we iedere week een Great American Novel. Aflevering 4: East of Eden.

In 'Zomergasten' legde Ilja Leonard Pfeijffer de kijker even uit wat het kenmerk van een goede roman was: het ging om het decor. Er moest een wereld in worden verzonnen waar je als lezer steeds naar wilde terugkeren: snel naar huis, het boek in. Het was een mooie stelling, en ik kende het gevoel, toch probeerde ik haar meteen te ontkrachten door meesterwerken in de kast te zoeken waarvoor het helemaal niet opging.

Dat was niet moeilijk, sterker nog, bij het eerste het beste boek van Ilja Leonard Pfeijffer zelf klopte het al niet echt (de titel kent u wel), en bij een van de beste romans die ik ken The Human Stain van Philip Roth ook niet. Zo kun je natuurlijk wel even doorgaan, toch moest ik toegeven dat bij de boeken die mij het dierbaarst zijn het landschap, de sfeer of het hele decor mij altijd zijn bijgebleven.

Duivelin

Bijvoorbeeld East of Eden (1952) van John Steinbeck, dat zich grotendeels afspeelt in de Salinas-vallei in Californië, een plek die St…Lees verder

Over John Steinbeck

John Ernst Steinbeck (Salinas (Californië), 27 februari 1902 – New York, 20 december 1968) was een Amerikaans auteur die in 1962 de Nobelprijs voor Literatuur won. In de loop van zijn carrière schreef Steinbeck zevenentwintig boeken: zestien romans, zes non-fictieboeken en vijf bundels met korte verhalen.

Stijl en thema's

Steinbeck schreef in een naturalistische/sociaal-realistische stijl, vaak over arme mensen uit de arbeidersklasse. Zijn werk The Grapes of Wrath (De druiven der gramschap) vertelt het verhaal van de Joads, een arme familie uit de Amerikaanse staat Oklahoma tijdens de "Dust Bowl", hun tocht naar de staat Californië en de problemen die ze daarbij ondervinden. De roman stelt op een indringende manier het immigratievraagstuk aan de orde en wordt gezien als een verdediging van de armen tegen de rijken.

East of Eden is waarschijnlijk het belangri…Lees verder op Wikipedia