Boek
Nederlands

Verdwenen werelden

John Howe (auteur)
+1
Verdwenen werelden
×
Verdwenen werelden Verdwenen werelden

Verdwenen werelden

Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Er wordt een beeld gegeven van 24 verdwenen historische en mythologische werelden als Atlantis, Troje en Pompeii. Oblong uitgave met sfeervolle, ook paginagrote, kleurentekeningen en foto's. Vanaf ca. 13 jaar.
Titel
Verdwenen werelden / tekst en ill. John Howe
Auteur
John Howe
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Lost worlds
Editie
1
Uitgever
Mechelen: Baeckens Books, 2009
95 p. : ill.
ISBN
9789078345244 (hardback)

Besprekingen

De titel Verdwenen werelden doet meteen denken aan het verhaal van het geheimzinnige eiland Atlantis, dat ons via Plato bereikte. Atlantis zou volgens de overlevering door de woede van Poseidon in een vloedgolf zijn ondergegaan en een illustratie over de volle twee pagina's brengt deze dramatische gebeurtenis in beeld.
In het inleidende hoofdstuk 'De jacht op eenhoorns' geeft John Howe, de samensteller van het boek, aan dat er twee soorten verdwenen werelden zijn: werelden, steden of landstroken die wel degelijk bestaan hebben maar in de loop van de tijd door vaak zeer uiteenlopende omstandigheden verlaten, geruïneerd en vergeten zijn en werelden die ontsproten zijn aan de drang om het mysteries te verklaren en zin te geven aan het bestaan.
Behalve Atlantis komen er in het boek nog 23 verdwenen werelden voor. Babylon, Troje, Persepolis en Camelot klinken bekend in de oren, maar Cibola, Mohenjo-Daro, het rijk van priester Johannes of de holle aarde doen niet of nauwelijks…Lees verder
Beschrijvingen en illustraties over 24 niet meer bestaande werelden. Het betreft een mengeling van historische en mythologische werelden. Historische werelden zijn bijvoorbeeld Babylon, Pompeii en Persepolis. Mythologische werelden die worden beschreven zijn onder andere Atlantis, Asgard en Shambhala. Woordgebruik en zinsbouw zijn niet eenvoudig, er wordt veel gevraagd van de jonge lezer. Er is een korte verklarende woordenlijst, maar niet alle woorden worden verklaard (bv. menagerie). Het taalgebruik is vrij volwassen. De technische en inhoudelijk leesbaarheid lijkt meer afgestemd op jongeren dan op kinderen (de Engelse uitgever noemt als doelgroep negen tot en met twaalf jaar). Daarnaast wordt nogal wat voorkennis verondersteld. De sfeervolle illustraties van de illustrator van ondermeer werken van Tolkien zijn eerder geschilderd dan getekend, zij zijn vaak paginagroot en lopen soms door over twee pagina's. Andere illustraties als tekeningen en foto’s ondersteunen de inhoud. Achteri…Lees verder

Over John Howe

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Niccolò Caranti

John Howe (Vancouver (Canada), 21 augustus 1957) is een boekillustrator, die woonachtig is in Neuchâtel, Zwitserland.

Na het afronden van de middelbare school, heeft hij gestudeerd op de universiteit in Straatsburg en Frankrijk. Vervolgens heeft hij gestudeerd op de École des Arts Décoratifs.

John Howe is met name bekend geworden door zijn werk dat gebaseerd is op Midden-Aarde, de wereld die ontsproot aan het brein van J.R.R. Tolkien. In de driedelige verfilming van een van diens boeken, The Lord of the Rings, door Peter Jackson, was John Howe samen met Alan Lee verantwoordelijk voor een belangrijk deel van het illustratiewerk. Howe illustreerde ook opnieuw de kaarten van The Lord of the Rings, De Hobbit, en De Silmarillion in 1996-2003.

Zijn werk beperkt zich niet tot Tolkien alleen. Hij illustreerde ook beelden over mythes, zoals de Arthuriaanse legende van Beowulf. Hij illustreerde ook veel andere boeken, waarvan velen …Lees verder op Wikipedia