Boek
Nederlands
Enkele weken voordat een man ter dood zal worden gebracht, probeert zijn kleinzoon, een advocaat, de executie te voorkomen.
Extra onderwerp
Legal thriller
Titel
Het vonnis
Auteur
John Grisham
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The chamber
Uitgever
Utrecht: Bruna, 1994
440 p.
ISBN
90-229-8200-9

Besprekingen

Vijfde thriller van de Amerikaanse bestsellerauteur. Zijn debuut (The Firm, 1991) en zijn tweede boek (The Pelican Brief, 1992) werden succesvol verfilmd. Ook dit boek werd verfilmd (The Chamber, 1996). Grisham is een belangrijke vertegenwoordiger van de zogenaamde rechtbankthriller. In dit boek gaat het om Sam Cayhall, lid van de Ku-Klux-Klan, die verschillende moorden op zijn geweten heeft. Voor een van zijn aanslagen wordt hij ter dood veroordeeld, maar de uitvoering laat op zich wachten. Grisham beschrijft de laatste maanden van Sam en diens levensgeschiedenis. Hij wordt verdedigd door kleinzoon Adam Hall, voordat hij daadwerkelijk ter dood wordt gebracht. Indringende beschrijving van een onmenselijke situatie. Hier en daar wel wat sentimenteel. Pocketeditie, normale druk.

Over John Grisham

CC BY 2.0 - Foto van/door Scott Brenner

John Grisham (Jonesboro (Arkansas), 8 februari 1955) is een Amerikaanse schrijver, bekend van juridisch drama.

Levensloop

Grisham is het tweede kind uit een gezin met vijf kinderen. Zijn ouders waren gematigde Southern Baptists. Zijn vader was bouwvakker en katoenkweker. Na veelvuldig verhuisd te zijn, vestigde de familie zich in 1967 in het kleine stadje Southaven in Mississippi. Daartoe door zijn moeder aangemoedigd, was de jonge Grisham een fervent lezer die vooral beïnvloed werd door het werk van John Steinbeck, waarvan hij met name de heldere schrijfstijl bewonderde. In 1977, behaalde Grisham zijn B.Sc. titel in accountancy van Mississippi State University. Tijdens zijn studie begon Grisham een dagboek bij te houden, iets dat later hielp bij zijn creatieve activiteiten. Na het behalen van de J.D. titel aan de juridische faculteit (School of Law) van de University of Mississippi, in 1981, werkte Grisham bijna tien jaar als ju…Lees verder op Wikipedia