Boek
Nederlands
Eerste eeuw na Christus. Gaius is een succesvol ambachtsman uit Sepphoris, vlakbij Nazaret, waar timmermanszoon Jesjoea steeds meer volgelingen krijgt. Gaius wordt door het hof van keizer Nero gevraagd om naar Rome te komen. De reis is niet ongevaarlijk, maar hij weet telkens te ontkomen. Tot hij in Rome aankomt.
Titel
Gaius
Auteur
Johan De Boose
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: De Bezige Bij Antwerpen, 2013
319 p.
ISBN
9789085424376 (paperback)

Besprekingen

Bloed, sperma en wijn

Johan de Boose zet hoog in met de filosofische roman 'Gaius'. Een toneelmeester wordt door Nero naar Rome geroepen. Zijn liefde voor een prostituee die voor Jezus koos, brengt hem in levensgevaar.

Gaius speelt zich af in het jaar 66 in een Romeinse villa in Aginahamma (Ename nabij Oudenaarde). Vlaamse romans gesitueerd in de Romeinse tijd zijn schaars. Bejegening van Christus van Gerard Walschap komt nog het dichtst in de buurt. Net als in Gaius komen fictieve personages er in contact met Jezus.

Gaius groeide op in Sepphoris, waar hij met Jezus (Jesjoea) dezelfde prostituee (Maria Ana) deelt in het plaatselijke bordeel. Gaius heeft niet veel op met de ideeën van 'de koning van de vissenaanbidders'. "Er liepen veel beunhazen rond in die dagen, maar zijn pedante, meisjesachtige stem, die ik geregeld hoorde in het bordeel, klonk boven alle andere uit." Toch neemt hij na de dood van Jesjoea een stuk van het kruis mee als een soort talisman.

Gaius wordt door keizer Nero naar Rome gesommeerd. Hij wordt benoemd tot toneelmeester aan het decadente keizerlijke hof. Zijn mentor is Seneca en ook Petronius (van Satyricon) is een van zijn collega's. Hij is bedreven in het b…Lees verder

Ach, wat een tijden, wat een zeden!

Met Gaius, deel 1 van een ambitieuze romantrilogie, dompelt Johan de Boose ons onder in de decadente Romeinse oudheid.

Eerste eeuw na Christus. De theatertechnicus Gaius vlucht Rome uit. Hij zoekt een onderkomen in 'het land van de koude boeren', het latere België. Daar woont een bevriende wapenhandelaar met de weinig subtiele naam Crapularius.

Crapularius bezit in Aginahamma (Ename, Oost-Vlaanderen) een villa waar hij een luxeleventje leidt. Hij stoeit er met zijn minderjarige seksslaafjes en zijn twee berenwelpen. Hij neemt baden in stront en vreet zich een ongeluk. En hij spoort Gaius aan om hem te vertellen wat hem overkomen is, ondertussen publiekelijk 'zijn darmen luchtend'.

Gaius' problemen begonnen met een uitnodiging van keizer Nero. Die wilde hem per direct in Rome zien, maar de missive vermeldde niet waarom. Is Gaius' relatie met een christelijke prostituee de keizer ter ore gekomen? De 'vissenaanbidders' (de christenen) zijn een ongewenste sekte. Dat kan fout uitpakken.

In veel romans zouden de gebeurtenissen in het heden niet meer zijn dan een kader voor Gaius' verhaa…Lees verder

Gaius

Met 'Gaius' schreef de Vlaamse auteur Johan De Boose een filosofische schelmenroman die schuurt en schittert, en de lezer onderdompelt in somptueus proza. De ambitieuze roman leest als een platonische discussie tussen twee vrienden, Gaius en Crapularius, over vriendschap, liefde en lot. 'Laboreus, onereus, perpetuum kut', klinkt het.

In het Gallië van de eerste eeuw na Christus stond Aginahamma - het huidige Oost-Vlaamse Ename - bekend als de 'oksel van Rome' of het 'land van de koude boeren'. Daar vindt Gaius onderdak in de luxueuze villa van de dubieuze wapenhandelaar Crapularius. Gaius is Rome ontvlucht, waar hij voor de illustere keizer Nero 'mors ex machina's' ontwierp. De Romeinen gebruikten die toestellen om opstandige christenen - door Gaius bestempeld als 'de bende van de ongewassen voeten' en 'vissenaanbidders' - te folteren.

Crapularius verpersoonlijkt het decadente Rome en brengt zijn oude dag vretend, zuipend en neukend door, omringd door schandknapen en …Lees verder

Gaius ***

We schrijven, als ik goed reken, het jaar 68 821 ab urbe condita. Titelpersonage Gaius, een toneelmeester uit Natzrat ofte Nazareth, gespecialiseerd in deus ex machinas, vertelt zijn vriend Crapularius, wapenhandelaar in goeden doen in Aginahamma, het huidige Ename bij Oudenaarde, hoe hij door keizer Nero ontboden werd om inspiciënt te worden van diens privétheater. En hoe hij ten slotte aan de keizer en uit Rome wist te ontsnappen. Net zoals bij Jan van Aken (zie Knack Focus nr. 12 over diens meesterlijke historische roman De Afvallige), en al even onsamenvatbaar, staat een en ander garant voor een wonderlijk Durcheinander van avontuurlijke reizen (compleet met schipbreuk en passages in Pergamon, Athene en Delphi) en complotten (én bespiegelingen over kunst en moraal), tegen de achtergrond van het opkomende christendom en de eindtijdverwachting die in dat verband om zich heen grijpt. De Boose betoont zich een onderhoudend en bepaald niet schraal formulerend, af en toe wat wijdlo…Lees verder

De Gaius van deze roman (het eerste deel van een trilogie) was een toneelmechanicus, gespecialiseerd in het bouwen van installaties voor een deus ex machina. Hij was geboren in de buurt van Nazareth, waar hij de timmermanszoon Jesjoea (Jezus) leerde kennen en verliefd werd op de christelijke prostituee Maria Ana (wellicht Maria Magdalena), bij wie ook Jesjoea regelmatig langskwam. Wanneer keizer Nero hem vraagt naar Rome te komen, gaat hij daar met veel angst en hoop op in. Onderweg komt hij langs Efese, Pergamon, Athene en Delfi, en hij maakt allerlei wondere, hachelijke, wilde en wulpse avonturen mee. In Rome heeft hij via Nero goede contacten met de filosoof Seneca en de schrijver Petronius. Na de brand van Rome moet hij onder meer een theater bouwen voor het nieuwe paleis, maar ook vreselijke moord- en foltertuigen ontwerpen (nu voor een ‘mors’ ex machina). Nadat hij het tegen de keizer opnam voor de plots opgedoken Maria Ana en met een technische vondst de kiezer wou ombrengen, v…Lees verder
De diverse malen bekroonde slavist en reisboekenauteur Johan de Boose (Gent 1962) schreef eerder over Oost Europa en de Tweede Wereldoorlog. 'Gaius' is de eerste roman van de Vloekhout-trilogie over drie momenten in de geschiedenis waarop men vreesde dat de wereld zou vergaan. Het Vloekhout verwijst naar een deel van het kruis van Christus, dat als verbindende amulet door de tijd heen met de personages meereist en splinters achterlaat in vingers. Dit deel 1 speelt zich af tijdens het bewind van keizer Nero (37-68 na Chr). De theatermechanicus Gaius, tijd- en buurtgenoot van Jezus, kijkt in de villa van een door seksslaven omringde vriend terug op zijn leven. Centraal staat zijn verblijf in en vlucht uit het paleis van Nero. De keizer heeft Gaius gedwongen mee te werken aan de verwerkelijking van zijn wreedste fantasieën. De auteur schildert in deze spannende, soms filosofische, dan weer pornografische avonturenroman een uiterst decadente wereld, die door ontaarding lijkt voorbestemd o…Lees verder

Over Johan De Boose

Johan de Boose (Gent, 3 mei 1962) is een Nederlandstalige Belgische schrijver, dichter, acteur en publicist.

Biografie

De Boose studeerde Slavische talen en Oost-Europakunde aan de Universiteit Gent. In 1993 promoveerde hij op de Poolse avant-gardekunst (met name over Tadeusz Kantor en het Theater van de Dood). Hij werkte als docent aan hogescholen, universiteiten en toneelacademies. Hij leidde een experimentele theaterstudio in Gent. De Boose was geëngageerd als auteur en acteur bij diverse theatergroepen in België en Nederland. Daarnaast maakte en presenteerde hij programma's voor de Vlaamse Radio en Televisie Omroep (VRT), voornamelijk voor Radio 3 (later Klara) en Radio 1. Hij woonde geruime tijd in Polen, waar hij het werk van de avantgardekunstenaar Tadeusz Kantor bestudeerde. Samen met Kantors theater Cricot 2 reisde hij naar Frankrijk, Italië, België en de Verenigde Staten. Hij publiceerde diverse artikelen, maar sinds 2…Lees verder op Wikipedia