Boek
Nederlands

De tweede dochter

Jodi Picoult (auteur)
Een dertienjarig meisje, dat haar leven lang al donor is voor haar iets oudere zus die aan leukemie lijdt, begint zich af te vragen hoe lang ze zich nog wil blijven opofferen.
Titel
De tweede dochter
Auteur
Jodi Picoult
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
My sister's keeper
Uitgever
Vianen: The House of Books, 2005
399 p.
ISBN
90-443-1231-6

Besprekingen

Aan het rustige gezinsleven van de familie Fitzgerald -- vader Brian, brandweerman, moeder Sara, ex-advocate en nu voltijds huismoeder, zoon Jesse en dochter Kate -- komt een einde wanneer bij Kate leukemie wordt vastgesteld.

Moeder Sara zweert alles in het werk te zullen stellen om haar dochter in leven te houden. Wanneer medicatie te kort schiet, besluiten Sara en Brian een genetisch gemanipuleerde baby op de wereld te zetten die als donor voor Kate kan fungeren. Dertien jaar lang houden het beenmerg en het bloed van Anna haar zus in leven. Nu een niertransplantatie zich opdringt, neemt Anna een advocaat onder de arm die voor de rechtbank haar medisch zelfbeschikkingsrecht moet bepleiten. Anna's keuze om niet langer ten dienste van haar zus te staan, verscheurt het gezin.

Jodi Picoult snijdt enkele heikele thema's aan in haar boek. Al de conflicten draaien rond ethische thema's. Picoult laat alle partijen aan het woord en maakt het de lezer niet eenvoudig een standpunt…Lees verder
De 13-jarige Anna is haar hele leven lang al donor voor haar iets oudere zusje Kate. Bij Kate werd op driejarige leeftijd acute promyeloïde leukemie geconstateerd. Haar ouders besloten toen de perfecte donor voor haar te vinden door nog een baby te nemen die aan precies de juiste genetische eisen zou voldoen. Dat werd Anna. Nu zal Anna een nier moeten afstaan aan Kate. Ze wil dit niet en stapt naar een advocaat, een rechtszaak volgt. Anna's beslissing verscheurt haar familie en kan fatale gevolgen hebben voor Kate. Boeiende en goedgeschreven psychologische roman van de Amerikaanse bestsellerauteur (1966), die haar complexe, realistische personages feilloos weet neer te zetten. Het verhaal gaat het vooral om de vraag wat moreel gezien goed is en wat mag. Hoe kun je goed zijn voor je beide kinderen als je het leven van de een riskeert om de ander in leven te houden? Het vertelperspectief verandert per hoofdstuk (Anna, de advocaat, de moeder, de vader, Anna's/Kate's oudere broer Jesse, d…Lees verder

Over Jodi Picoult

Jodi Lynn Picoult (New York, 19 mei 1966) is een Amerikaanse schrijfster.

Picoult is geboren in een niet-religieuze Joodse familie die naar New Hampshire verhuisde toen zij dertien was. Zij studeerde aan de Princeton-universiteit. Picoult schrijft romans en ook scenario's voor film en televisie. Van haar werk zijn volgens haar eigen website wereldwijd 40 miljoen exemplaren verkocht.

Bibliografie

  • Songs of the Humpback Whale (1992)
  • Harvesting the Heart (1993)
  • Picture Perfect (1995), Verloren in de stilte
  • Mercy (1996) De mantel der liefde
  • The Pact (1998), Het verbond - een liefdesgeschiedenis, in 2015 uitgebracht als De ultieme belofte
  • Keeping Faith (1999)
  • Plain Truth (2000), Strijd met de waarheid
  • Salem Falls (2001)
  • Perfect Match (2002), De klein…Lees verder op Wikipedia