Een vanaf zijn geboorte blinde jongeman koestert een diepgaand wantrouwen tegen alle mensen om hem heen
Titel
Proof / regie Jocelyn Moorhouse
Regisseur
Jocelyn Moorhouse
Acteur
Russell Crowe Geneviève Picot Hugo Weaving
Taal
Engels
Uitgever
[Amsterdam]: Homescreen, [jaar van uitgave niet vastgesteld]
1 dvd-video
Oorspr. opname
1991
Speelduur
86 min.
Aantekening
Engels gesproken, Nederlands ondertiteld
EAN
8717249471721

Besprekingen

Debuutfilm uit 1991 van de Australische Jocelyn Moorhouse (How to make an American quilt, A thousand acres). Hoofdpersoon is Martin (Hugo Weaving), een vanaf zijn geboorte blinde jongeman die een diepgaand wantrouwen koestert tegen alle mensen om hem heen. Hij raakt bevriend met de sympathieke Andy (Russell Crowe), die hem zijn foto's beschrijft, maar Martins huishoudster is ziekelijk jaloers. De Speelfilmencyclopedie geeft 2 sterren: '(...) Veelbelovende zij het wat aparte debuutfilm van Moorhouse over de in beeld en geluid vertaalde leefwereld der blinden.' In het tekstboekje een achtergrondartikel, geschreven door Joyce Roodnat, chef kunstredactie van NRC Handelsblad. De dvd bevat geen extra's.

Over Jocelyn Moorhouse

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door GabboT

Jocelyn Denise Moorhouse (Melbourne, 4 september 1960) is een Australische filmmaker en auteur. Ze is voornamelijk bekend als regisseur van films als Proof, How to Make an American Quilt, A Thousand Acres en The Dressmaker.

Moorhouse werkte samen met haar echtgenoot, regisseur P.J. Hogan, aan films als Muriel's Wedding, Mental en Unconditional Love.

Biografie

Moorhouse werd geboren in Melbourne. Haar moeder gaf les in de kunsten aan Vermont High School, waar Moorhouse zelf in 1978 examen deed. Ze deed haar opleiding voor filmregisseur aan de Australian Film, Television and Radio School.

Moorhouse is getrouwd met filmregisseur P.J. Hogan. Ze hebben samen vier kinderen, van wie er twee een vorm van autisme hebben. Dat laatste was de reden waarom Moorhouse terugkeerde naar Australië en waarom haar carrière een tijd lang nagenoeg stil lag. Ze schreef hier onder andere over in haar autobiogra…Lees verder op Wikipedia