Een jonge vrouw die als tienjarig meisje uit haar geboortestad werd verbannen, keert daar terug om voor haar zieke moeder te zorgen, maar het weerzien met de bewoners is niet bepaald hartelijk.
Titel
The dressmaker / directed by Jocelyn Moorhouse ; written by Jocelyn Moorhouse [e.a.]
Regisseur
Jocelyn Moorhouse
Naar het werk van
Rosalie Ham
Acteur
Kate Winslet Liam Hemsworth 1990- Judy Davis Hugo Weaving
Componist
David Hirschfelder
Taal
Engels
Uitgever
Bridge, © 2018
1 dvd-video
Oorspr. opname
2015
Speelduur
118 min.
Aantekening
Engels gesproken, Nederlands ondertiteld
EAN
8711983102651

Besprekingen

Drama van Jocelyn Moorhouse (Proof), gebaseerd op de roman van Rosalie Ham (vertaald als De naaister uit Parijs)*. In de jaren vijftig keert dertiger Tilly terug naar haar geboortestadje in de Australische outback om voor haar zieke en dementerende moeder te zorgen. Als tienjarig meisje werd ze verbannen op beschuldiging van moord op een jongetje en nu is ze opnieuw het voorwerp van roddel en minachting. Tilly is een uitstekende coupeuse en gebruikt deze vaardigheid in haar zucht naar wraak. In de hoofdrol Kate Winslet (Steve Jobs; The king's gardens) en verder o.a. Liam Hemsworth als haar geliefde en Judie Davis als haar moeder. Jon Frosch (hollywoodreporter.com) noemt het een vreemde cocktail van romkom, melodrama, whodunit, screwball, film noir en meer. Hij vindt het verhaal rommelig, wat deels ligt aan de roman van Ham, maar concludeert: '(...) for all its brightly glaring flaws, much of it qualifies as a glossy, goofy guilty pleasure.'

Over Jocelyn Moorhouse

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door GabboT

Jocelyn Denise Moorhouse (Melbourne, 4 september 1960) is een Australische filmmaker en auteur. Ze is voornamelijk bekend als regisseur van films als Proof, How to Make an American Quilt, A Thousand Acres en The Dressmaker.

Moorhouse werkte samen met haar echtgenoot, regisseur P.J. Hogan, aan films als Muriel's Wedding, Mental en Unconditional Love.

Biografie

Moorhouse werd geboren in Melbourne. Haar moeder gaf les in de kunsten aan Vermont High School, waar Moorhouse zelf in 1978 examen deed. Ze deed haar opleiding voor filmregisseur aan de Australian Film, Television and Radio School.

Moorhouse is getrouwd met filmregisseur P.J. Hogan. Ze hebben samen vier kinderen, van wie er twee een vorm van autisme hebben. Dat laatste was de reden waarom Moorhouse terugkeerde naar Australië en waarom haar carrière een tijd lang nagenoeg stil lag. Ze schreef hier onder andere over in haar autobiogra…Lees verder op Wikipedia