Besprekingen

Doordat Vianne een brief ontvangt uit Lansquenet-sous-Tannes besluit ze terug te keren naar het dorp dat ze jaren geleden achterliet. Samen met haar dochters, Anouk en Rosette, laat ze Parijs en haar man, Roux, voor enkele dagen achter zich. Dat is althans het oorspronkelijke plan, maar al snel kan Vianne het niet laten om zich weer ten volle met de dorpsproblematiek te moeien. Nog vooraleer haar eerste dag erop zit, is ze volledig op de hoogte van de laatste nieuwtjes. Er lijkt in het dorp veel veranderd te zijn en de algemene opinie is dat Inès Bencharki, een alleenstaande moeder, hiervoor verantwoordelijk is.
Uiteraard prikkelt deze mysterieuze, gesluierde moslima Viannes nieuwsgierigheid. Voor haar is het duidelijk dat ze veel overeenkomsten vertoont met Inès, die — toeval of niet —haar intrek nam in Viannes vroegere woning, tot er brand uitbrak. Ze probeert met haar zelfgemaakte chocolade de afstandelijke Inès te vermurwen, maar dat loopt niet van een leien dakje.
Lees verder
Vianne Rocher woont met haar man en dochters (15 en 8 jaar) op een woonboot in Parijs. Ze krijgt een cryptische brief doorgestuurd van een oude vriendin die acht jaar eerder overleed. Die vraagt haar te gaan naar het dorpje Lansquenet waar Vianne destijds een chocolaterie had. Ze reist af met haar dochters en raakt verstrikt in de geheimen van het dorp dat een conservatieve helft heeft en een multiculturele. De moslimgemeenschap is zo gesloten dat het moeilijk is om achter waarheden te komen. Vianne en dorpspastoor Reynaud (die beschuldigd wordt van brandstichting) zijn wisselend de ik-figuur in dit verhaal dat zich afspeelt tijdens de ramadan in augustus 2010. Een boeiend boek over onverdraagzaamheid, vreemdelingenhaat, maar met een zoete geur van perziken (Chinees symbool voor eeuwig leven) en een portie magie in de strijd tegen immoreel gedrag. De roman is het zelfstandig te lezen derde deel van een trilogie. Deel 1 'Chocolat' werd verfilmd met o.a. Juliette Binoche, Judi Dench en …Lees verder

Over Joanne Harris

Joanne Michèle Sylvie Harris, geboren op 3 juli 1964, in Barnsley, Yorkshire, Engeland, is een Britse schrijfster, met een Franse moeder en een Engelse vader. Ze werd geboren in haar grootouders' snoepwinkel en haar leven was gevuld met eten en folklore. Haar overgrootmoeder stond bekend als een heks en een genezer. Dit was een omgeving die een grote rol zou gaan spelen in haar verdere leven als romanschrijfster.

Ze ging naar de Wakefield Girls Highschool, Barnsley Sixth Form College (Een school waar ze haar laatste twee jaar van het secundaire onderwijs volgde). Ze studeerde Moderne en Middeleeuwse Talen aan het St Catharine's College te Cambridge. Haar eerste roman The Evil Seed werd gepubliceerd in 1989, maar het boekte weinig succes, evenmin als haar tweede roman: Sleep, Pale Sister (1993). In 1999 werd Chocolat de nr. 1 in de bestsellerlijst van de London Sunday Times. Het boek was gebaseerd op eten en een exotisch gebied in Gers in Frankrijk…Lees verder op Wikipedia