Strip
Nederlands

De Malka van de leeuwen

Joann Sfar (auteur)
+1
De Malka van de leeuwen
×
De Malka van de leeuwen De Malka van de leeuwen

De Malka van de leeuwen

In de reeks:
Genre:
Titel
De Malka van de leeuwen
Auteur
Joann Sfar
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Le Malka des lions
Uitgever
Amsterdam: Atlas, 2004
46 p. : ill.
ISBN
90-450-0737-1

Besprekingen

De kat van de rabbijn heeft een typisch zalig kattenleventje, maar als ze de papegaai van de rabbijn opeet, kan ze plots praten en dan is het gedaan met de rust. Ze wordt geconfronteerd met menselijke regels en morele kwesties, en als ze ontkent de vogel te hebben verorberd, wil de rabbijn haar op het rechte pad brengen door ze de thora te laten bestuderen. Bovendien mag ze niet meer bij zijn dochter, haar geliefde bazin. Dan stelt de kat de rabbijn danig op de proef met religieuze kwesties, zeker als ze wil besneden worden. "De rabbijn van de rabbijn zegt dat de bar mitswa niet voor katten is. Ik vraag hem wat het verschil is tussen een mens en een kat. Hij zegt dat God de mens naar zijn beeld heeft geschapen. Ik vraag of hij me een beeld van God wil laten zien. Hij zegt dat God een woord is. Zoals de mens op God lijkt omdat hij kan praten, zeg ik tegen de rabbijn van de rabbijn, zo lijk ik op de mens".
Met zulke naïeve en tegelijk scherpzinnige en vaak grappige dialogen weet Sfar…Lees verder
Het tweede deel van de stripreeks 'De kat van de rabbijn' van de Franse tekenaar Joann Sfar is nu ook in het Nederlands vertaald. Opnieuw staan de sprekende kat, zijn 'meester' de rabbijn, diens knappe dochter en de verwikkelingen in de joodse samenleving van Algerije gedurende de eerste decennia van de twintigste eeuw centraal. De koloniale samenleving wordt onder andere geïllustreerd door een etablissement dat geen Arabieren en joden bedient en het feit dat de rabbijn een dictee moet maken in het Frans om zijn werk te mogen blijven doen. Verder zijn er uiterst komische dialogen over verschillen tussen de leefregels van de asjkenazim en de sefardiem en over het samen wijs zijn van de rabbijn en de sjeik Mohammed Sfar, een groot zanger. Halverwege het verhaal verliest de kat zijn spraakvermogen als gevolg van het uitspreken van de naam van God. Tenslotte gaat ook de liefde een rol spelen. Een geestig en origineel stripverhaal; de bijzondere tekenstijl past opnieuw goed bij de ironisch…Lees verder

Over Joann Sfar

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door ActuaLitté

Joann Sfar (Nice, 28 augustus 1971) is een Frans auteur en filmregisseur. Hij is een van de bekendere artiesten van de Franco-Belgische stripbeweging.

Biografie

Sfar begon zijn carrière als tekenaars bij de uitgever L'association. Zijn bekendste reeks is Donjon die hij met Lewis Trondheim maakte. Donjon wordt getekend door veel verschillende tekenaars. Sfar nam de sub-serie Donjon Avondschemer voor zijn rekening en tekende hiervan de eerste drie delen (nummer 101, 102 en 103). Van de Kat van de Rabbijn en Kleine Vampier zijn tevens tekenfilms gemaakt. Van de Kat van de Rabbijn verschijnt in 2018 een verfilming.

Bibliografie

In het Nederlands verschenen

Zwarte olijven (ism Emmanuel Guibert)