Boek Nederlands

Gezond vanbinnen, vanbuiten mooi : hoe gezonde voeding je leven positief verandert

Jo Wyckmans (auteur)

Gezond vanbinnen, vanbuiten mooi : hoe gezonde voeding je leven positief verandert

Jo Wyckmans (auteur)
Over het verband tussen gezondheid, voeding en positief denken. De auteur gaat in drie delen in op een gezonde levensstijl, gezondheid door gezond eten en westerse beschavingsziekten.
Titel
Gezond vanbinnen, vanbuiten mooi : hoe gezonde voeding je leven positief verandert
Auteur
Jo Wyckmans
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Manteau, 2002
238 p.
ISBN
90-223-1604-1

Besprekingen

Jo Wyckmans is modeontwerper van beroep, maar gezondheid is zijn passie. De informatie over gezondheid en natuurgeneeskunde door voeding, die hij zijn hele leven verzamelde, wil hij "delen met meer mensen". In drie delen gaat hij achtereenvolgens in op een gezonde levenstijl, gezondheid door gezond eten en westerse beschavingsziekten en hoe die op een natuurlijke wijze genezen kunnen worden door gezonde voeding. In het eerste deel houdt hij o.a. een vurig pleidooi voor positief denken, natuurlijke geneeswijzen, contact met de natuur en omgang met dieren: zij vullen een leegte op en nemen stress weg. Rust en stilte zoekt de auteur in een boeddhistisch meditatieboek, The Tibetan book of living and dying. Het tweede deel vormt de kern van zijn betoog. Het hedendaagse voedsel heeft in de loop van de voorbije eeuw spectaculaire veranderingen ondergaan: "soms heeft het hedendaags voedsel zelfs helemaal niets meer te maken met voeding". De mens moet terug naar natuurlijke voeding, gew…Lees verder
Vanuit een nieuwe invalshoek benadert dit boek de voeding. Een gezonde levensstijl en een gezonde voeding vereisen inzicht in de effecten van positief denken, stress, de directe leefomgeving en gezond eten. Alle groepen voedingsmiddelen worden besproken in relatie tot gezondheid. Veelal vanuit het orthomoleculaire principe, de juiste voedingsstof op de juiste plaats in het lichaam op het juiste tijdsstip. Dit wordt gebundeld in een hoofdstuk over de weg naar een gezonde manier van eten; weten is één, doen is twee. Ook de rol van supplementen krijgt hierin aandacht. Het laatste deel van het boek richt zich op de welvaartsziekten: kanker, hart- en vaatziekten, menopauze en andere aandoeningen. De auteur heeft een kunstzinnige achtergrond en raakte professioneel geïnteresseerd in de invloed van voeding op schoonheid en is hierdoor orthomoleculaire wetenschappen gaan studeren. Een heel leesbaar boek voor alle geïnteresseerden.