Boek
Nederlands

Griekse mythen en sagen : schatkamer van kunst en taal

Jo Claes (auteur), Kathy Vincke (medewerker)
+1
Griekse mythen en sagen : schatkamer van kunst en taal
×
Griekse mythen en sagen : schatkamer van kunst en taal Griekse mythen en sagen : schatkamer van kunst en taal

Griekse mythen en sagen : schatkamer van kunst en taal

Navertellingen van Griekse mythen en sagen en reproducties van kunstwerken waarin ze een rol spelen.
Titel
Griekse mythen en sagen : schatkamer van kunst en taal / Jo Claes ; m.m.v. Kathy Vincke
Auteur
Jo Claes
Medewerker
Kathy Vincke
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Davidsfonds, 2005
318 p. : ill.
ISBN
90-808290-9-9 9789080829091 (paperback)

Besprekingen

Door hun sterke betrokkenheid op de menselijke en goddelijke oorsprong hebben mythen altijd wel tot de verbeelding gesproken. Alleen zijn de overgeleverde mythen binnen de westerse wereld verworden tot een statisch corpus, zonder overgeleverde rituelen of orale traditie. Het is vooral binnen bewerkingen voor de jeugd dat bv. Griekse mythen een nieuwe dynamiek tonen. Als gerenommeerde schrijvers systematisch mythen op een hedendaagse manier zouden hervertellen, zou de toekomst van de mythe als literair genre er een stuk rooskleuriger uitzien. Dat maakt dat het principe van de nieuwe reeks 'Mythen' van de Bezige Bij alleen maar toegejuicht kan worden. Daarbij mogen echter de originele mythen en de studies errond niet uit het oog verloren worden: zij bieden nl. de context aan waarbinnen de nieuwe verhalen hun betekenis krijgen.

Reeks 'Mythen'

Voor Claude Lévi-Strauss is een mythe de som van alle mogelijke versies. Die variatie vloeide o.m. voort uit de orale overlevering; d…Lees verder
Dit overzicht van de Griekse mythologie heeft als doel de lezer beter inzicht te geven in de vele uitingen van Europese cultuur, met name in de schilder- en beeldhouwkunst, waarin Griekse mythen een rol spelen. De mythen zijn chronologisch geordend: na de mythen over het ontstaan van de wereld volgen de verschillende Griekse goden en godinnen, de helden, de mythen rond Herakles, de Argonauten, Theseus, de Thebaanse cyclus, en tot slot de Trojaanse oorlog en de lotgevallen van Odysseus. De mythen worden beknopt en zakelijk verteld, in kleur geïllustreerd met schilderijen die de betreffende mythe tot thema hebben; in een apart kader worden spreekwoorden en uitdrukkingen die met de mythe verband houden toegelicht. Zo raakt de lezer bekend met de betekenis van Sisyphus-arbeid, een Danäers-geschenk en nog vele andere uitdrukkingen. Stambomen van de verschillende helden en godenfamilies en een verklarende namenliijst complementeren het geheel. Claes publiceerde eerder het vergelijkbare 'De …Lees verder

Over Jo Claes

Jo Claes (Hasselt, 29 juli 1955) is een Vlaamse auteur.

Biografie

In 1984 ging Claes werken als leerkracht Nederlands en Engels in het Heilig Hartinstituut Heverlee (tot zijn pensionering in 2016). In 1986 ontving zijn verhalenbundel De stenen toren de Prijs Beste Debuut. Datzelfde jaar verscheen ook zijn novelle De dwaling en in 1987 de roman Postume dood. In de jaren 90 publiceerde hij nog enkele prozawerken met magische elementen, een klassieke verhaallijn en een doordachte plot. Hij werd bekend met deze fantastische literatuur met Bijbelse en mythologische elementen.

Sinds 2002 publiceert hij ook non-fictie over katholiek immaterieel erfgoed. Met Alfons Claes en Kathy Vincke schreef hij het drieluik Sanctus, Sancti en Sanctorum over hagiografie en iconografie. Daarnaast publiceerde hij over de Bijbel, Griekse en Romeinse mythen..

In 2008 publiceerde Claes met De zaak …Lees verder op Wikipedia