Boek
Nederlands

Het schip van de angst

Jo Briels (auteur)

Het schip van de angst

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Tijdens een gevaarlijke actie om een schip dat gevaar oplevert voor de stad Antwerpen, tot zinken te brengen komt schout Joris een oude jeugdvriend tegen. Vanaf ca. 10 jaar.
Onderwerp
Smokkelen
Titel
Het schip van de angst
Auteur
Jo Briels
Taal
Nederlands
Uitgever
Waasmunster: Abimo, 2001
118 p.
ISBN
90-75905-81-5

Besprekingen

Een aardig historisch verhaal als dit verdient een titel die de lading beter dekt, een minder kinderachtige omslagillustratie en een geloofwaardiger biografietje van Jo Briels dan "omdat hij daar in een vorig leven aan de kost kwam als straatverteller weet hij er heel wat over".

In twee delen, 'Antwerpen, 1465' en 'Antwerpen, 1472' vertelt hij een aangenaam leesbaar verhaal, dat niet alleen spannend is, maar en passant ook nog een stukje geschiedenis van de afkomst van de hasjiesj openbaart. Over 'het schip van de angst' gaat het echter niet.

In deel I weet Joris, leider van een groep hellebaardiers en tevens onderschout, Antwerpen te behoeden voor een kleine ramp als hij kans ziet de drijvende doodskist 'Laatste Hoop' de haven uit de krijgen. De schepenen zijn bang dat 'het spookschip' groot onheil over de stad zal brengen en zij geven Joris de opdracht de moeilijke klus te klaren. Dat zou hem nooit gelukt zijn zonder de plotselinge, daadkrachtige hulp van zijn oude jeu…Lees verder
Historisch verhaal dat zich afspeelt in Antwerpen tijdens de 15e eeuw. Hoofdpersonen zijn twee jeugdvrienden, Joris en Pieter. Joris is schout, zijn vriend smokkelt en wordt van een moord verdacht. Joris weet de doodstraf van Pieter om te zetten in een pelgrimstocht. Na 7 jaar keert Pieter terug als een rijk man en waarschuwt Joris dat er een schip geladen met hennep in de haven ligt... Het boek is in twee stukken verdeeld, waarin de vrienden elkaars leven redden. De schrijver kent de stad en geeft een goed beeld van die tijd. De tekst bestaat uit korte zinnen met veel dialoog. Het geheel leest vlot; weinig karaktertekening, wel spannend. Getitelde, afgeronde hoofdstukken en een duidelijk lettertype; geen illustraties. Op de omslag een afbeelding van het spookschip met twee figuurtjes in mooie kleuren, maar wat saai. Voor liefhebbers van geschiedenisverhalen vanaf 10 jaar.