Boek
Nederlands

Omwentelingen

In de familiegeschiedenis van een jongeman weerspiegelen zich de maatschappelijke spanningen en omwentelingen van de laatste anderhalve eeuw.
Titel
Omwentelingen
Auteur
J.M.G. Le Clézio
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Révolutions
Uitgever
Breda: De Geus, 2008
477 p.
ISBN
9789044504224

Besprekingen

Jean-Marie Gustave le Clézio maakte met zijn roman Le procès-verbal (in het Nederlands vertaald als Het proces-verbaal), een debuut van formaat. Hier schetste hij de leegheid van de jeugd, de verveling, het wachten op Godot, het overleven in een wereld die de mens vreemd geworden was. Het was de tijd dat het woord 'vervreemding' in ieders mond lag.

Le Clézio heeft dit modernistische levensgevoel in zijn later werk meegedragen, maar in plaats van dit positief te duiden (er is een nieuw begin te maken, de mens heeft inderdaad alleen zichzelf), heeft hij een conservatieve wending genomen en de zin van het leven in het verleden gezocht: de afstamming, het land van het kind-zijn. Zijn oeuvre is doordrenkt van een exotisme, van een verlangen naar een zuivere en authentieke wereld. De boodschap is dat deze wereld niet de echte is, dat het verleden waarachtiger was. Al te simpel.

In het boek Omwentelingen zijn er twee verhaallijnen. Jean Marro is zestien jaa…Lees verder
Jean Marro ervaart in de jaren '50 en '60 (Algerijnse bevrijdingsoorlog, mei '68 en tal van andere kleine en grote omwentelingen) hoe vergankelijk en wreed afwijzend idealen kunnen zijn. De idealistische wereld tegenover de rauwe werkelijkheid. Niet alleen bereist Marro de wereld, na schooljaren te Nice proeft hij de levensomstandigheden in o.a. Londen, Mexico en Mauritius, maar via de verhalen van zijn oudtante Catherine beleeft hij ook de Franse Revolutie, de emigratie van zijn betovergrootvader naar Mauritius en diens reilen en zeilen aldaar. Historische en geografische lijnen, de grote en kleine geschiedenis belichten en verdiepen elkaar. De Franse auteur (1940, Nobelprijs voor literatuur 2008) speelt dan wel wat al te nadrukkelijk met de etymologie van het woord omwenteling, duwt Marro wat al te graag in de rol van barmhartige Samaritaan en maakt wat al te overdadig zijsprongen, daar staat weer tegenover dat hij duidelijk greep houdt op zijn brede onderwerp en toch maar ruim ande…Lees verder