Boek
Nederlands
Autobiografisch getint relaas over een blanke jongen die opgroeit in de Zuid-Afrikaanse provincie in de jaren veertig en vijftig.
Titel
Jongensjaren
Auteur
J.M. Coetzee 1940-
Vertaler
Peter Bergsma
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Boyhood
Uitgever
Amsterdam: Cossee, 2005
185 p.
ISBN
90-5936-072-9 9789059360723 (hardback)

Besprekingen

De Kaapse hoogleraar literatuurwetenschap Coetzee (1940, Nobelprijs voor literatuur 2003) is een binnen en buiten Zuid-Afrika veelgelezen en -geprezen schrijver. Eerder verschenen van hem o.a. 'Foe', 'In het hart van het land' en 'Schemerlanden'. Sommige boeken werden verfilmd. Dit boek is een autobiografische terugblik op Coetzees jeugdjaren. Het beschrijft vanuit het perspectief van een opgroeiende jongen de confrontatie met een ontluikende seksualiteit, de beginnende bewustwording van het fenomeen apartheid, en de ontdekking van de betekenis van boeken. Coetzee beschrijft dit alles nuchter en lichtvoetig. De Nederlandse lezer wordt op zeer vanzelfsprekende manier meegenomen naar de binnen- en buitenwereld van de hoofdpersoon. Coetzee schrijft ook filmisch, waardoor het boek zich niet alleen als een ontwikkelingsroman, maar soms ook als een reisboek laat lezen. De vertaling uit het Engels maakt een solide indruk. Gebonden; kleine druk.

Over J.M. Coetzee

CC BY 2.5 - Foto van/door Mariusz Kubik, http://www.mariuszkubik.pl

John Maxwell (J.M.) Coetzee (Kaapstad, 9 februari 1940) is een Australische schrijver en literair vertaler van Zuid-Afrikaanse origine. Op 10 december 2003 werd de Nobelprijs voor Literatuur aan hem uitgereikt. Coetzee wordt beschouwd als een van de belangrijkste schrijvers van deze tijd.

Leven

Het voorgeslacht van Coetzee bestaat voor het merendeel uit naar Zuid-Afrika geëmigreerde 17e-eeuwse Nederlanders. Hij groeide op in een Engelstalige familie, maar spreekt ook Afrikaans (en daarmee redelijk goed Nederlands).

Coetzee studeerde wiskunde en Engels aan de Universiteit van Kaapstad. Begin jaren zestig verhuisde hij naar Groot-Brittannië, waar hij werkte als computerprogrammeur. Zijn ervaringen werden later verwerkt in het boek Youth (2002). Daarna studeerde hij literatuur aan de Universiteit van Texas in Austin en doceerde vervolgens tot 1971 Engels aan de Universiteit van Buffalo (Staatsuniversiteit van New York). I…Lees verder op Wikipedia