Boek
Nederlands

Herfstpret

Jet Boeke (auteur)
+1
Herfstpret
×
Herfstpret Herfstpret
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Het is herfst: het waait, het regent en er zijn veel spinnenwebben. Tussen de gevallen bladeren vindt Dikkie Dik een egeltje, dat een plekje zoekt voor zijn winterslaap. Prentenboek met vier voorleesverhalen met omkaderde kleurenillustraties. Vanaf ca. 2,5 jaar.
Onderwerp
Herfst, Katten
Titel
Herfstpret
Auteur
Jet Boeke
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Haarlem: Gottmer, 2014
[28] p. : ill.
ISBN
9789025759278 (hardback)

Besprekingen

Vierkant prentenboek waarin de bekende rode kater Dikkie Dik vier echte herfstavonturen beleeft. Hij ontdekt tussen de gevallen bladeren een egeltje dat een plekje zoekt voor zijn winterslaap; hij merkt dat de speelgoedbeer door het open raam naar buiten waait; hij maakt kennis met verschillende spinnen en hun web en in het laatste verhaal wordt hij met zijn vriendje en hun speelgoedmuis kletsnat van de regen. De eenvoudige vierkante tekeningen in mooie herfstkleuren, met Dikkie Dik als vrolijk middelpunt, worden ondersteund door enkele regels tekst. Net als in andere boeken over Dikkie Dik doen in sommige verhalen zijn kattenvrienden mee. Daarbij is Dikkie Dik met zijn opvallende oranje vachtje overal direct te herkennen. De tekeningen vertellen in al hun eenvoud een duidelijk verhaal en stimuleren tot benoemen en het voeren van een gesprekje tussen verteller en peuter. Vanaf ca. 2 jaar.

Dikkie Dik. Herfstpret

Vier poezenverhaaltjes, ingekleed in het thema herfst, over onze alom gekende Dikkie Dik. Bij het eerste avontuurtje stoeien Dikkie Dik en Poes Muis met de herfstblaadjes tot ze onverwachts een egeltje de lucht in zwieren. Dikkie Dik weet dat egeltjes eerst hun buikje rond eten met allerlei beestjes en daarna aan een winterslaap beginnen. Dit breng Poes Muis op het idee om haar eetbakje voor het egeltje te zetten.

Zo volgen nog andere verhaaltjes :over de wind die de beer van Dikkie Dik de struiken inwaait, of over spinnen die een web spinnen net boven de poezenmand. Eenvoudige leuke anekdotes uit het leven van alledag, maar deze verhaaltjes komen tamelijk gewoontjes over en missen de verrassende humoristische ontknoping, die zo kenmerkend was in de vroegere uitgaven van Dikkie Dik. Hier mis je het onverwachte, onvoorspelbare en grappige van die bijzondere kater. De illustraties lijken ook minder gestileerd en saaier. Hopelijk komt er in de toekomst een verrassende Dikki…Lees verder

Over Jet Boeke

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Agaath

Jet Boeke (Wageningen, 28 oktober 1948) is een Nederlandse illustrator die vooral bekend is geworden met haar tekeningen van de rode kater Dikkie Dik. Deze verhalen worden regelmatig voorgelezen in het kinderprogramma Sesamstraat. De verhalen over Dikkie Dik zijn met name gericht op peuters.

Levensloop

Na haar eindexamen middelbare meisjesschool ging Boeke naar Amsterdam, waar ze was toegelaten tot de Rietveldacademie. Aanvankelijk wilde ze industrieel vormgever of edelsmid worden, maar op advies van een leraar koos ze uiteindelijk voor de richting grafische vormgeving.

Toen haar opleiding was afgerond reisde ze twee jaar door Noord- en Zuid-Amerika. In New York leerde zij een illustrator kennen die animatiefilmpjes voor Sesame Street maakte. Zo kwam ze voor het eerst met het programma in contact. Teruggekomen in Nederland bleek dat er een Nederlandse versie van Sesamstraat in voorbereiding was. Zij bood haar diensten a…Lees verder op Wikipedia