Boek
Nederlands

In de naam van de vader : het verborgen leven van Agnes Pandy

Jeroen Wils (auteur)

In de naam van de vader : het verborgen leven van Agnes Pandy

In de reeks:
Genre:
De zaak Andreas Pandy, de Hongaars-Belgische dominee die in 2002 werd veroordeeld voor de moord op zes familieleden en de verkrachting van drie van zijn (stief)dochters, bekeken vanuit zijn dochter Agnes Pandy die eveneens schuldig werd bevonden aan vijf moorden.
Titel
In de naam van de vader : het verborgen leven van Agnes Pandy
Auteur
Jeroen Wils
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Manteau, 2006
395 p.
ISBN
90-223-1956-3

Besprekingen

De Hongaarse dominee Andras Pandy, verblijvend in België, werd in 2002 veroordeeld voor de moord op zes familieleden en de verkrachting van drie van zijn (stief)dochters, feiten die zich afspeelden in de jaren '80 van de vorige eeuw. Zijn dochter Agnes Pandy werd eveneens schuldig bevonden aan vijf moorden, waaronder de moord op haar moeder, en een moordpoging. De rechter veroordeelde Andras tot een levenslange gevangenisstraf, Agnes moest 21 jaar de cel in.

In naam van de vader leunt sterk aan bij de criminele actualiteit, maar is geen true crime in de ware zin van het woord. Jeroen Wils baseerde zijn faction, die leest als een thriller, op de dagboeken en de briefwisseling van Andras Pandy en op de gerechtelijke dossiers. Uit dit alles distilleerde de auteur twee verhaallijnen: het relaas bekeken vanuit het standpunt van dochter Agnes en de visie van de inspecteurs belast met het onderzoek.

De auteur wist zich bijzonder goed in te leven in het naïeve en p…Lees verder
Jeroen Wils studeerde criminologie, is chef nieuwsgaring bij VTM en schreef eerder Betrapt op fraude (2001) en Doodslag in België (1998). In naam van de vader leunt ook sterk aan bij de criminele actualiteit, maar is geen true-crime in de ware zin van het woord, eerder faction, die wel leest als een thriller. Wils baseerde zich op de dagboeken en brieven van Andreas Pandy, de beruchte Belgisch-Hongaarse dominee die zes familieleden vermoordde, en op de gerechtelijke dossiers. Hij bekijkt de misdaden vanuit het standpunt van de eveneens veroordeelde dochter Agnes en vanuit de visie van de inspecteurs. De auteur weet zich bijzonder goed in te leven in het naïeve, pathologische geestesleven van Agnes. Uit zijn visie valt af te leiden dat de moorden als doel hadden de incestueuze verhouding tussen Pandy en zijn dochters te verdoezelen. We mogen geredelijk aannemen dat deze interpretatie overeenstemt met de bevindingen van de gerechtspsychiaters. Bloedstollende misdaadroman, gebaseerd op w…Lees verder