Boek
Nederlands

De kinderen van het armenhuis

Jennifer Worth (auteur), Karin Pijl (vertaler), Lidy Pol (vertaler)
Titel
De kinderen van het armenhuis
Auteur
Jennifer Worth
Vertaler
Karin Pijl Lidy Pol
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Shadows of the workhouse
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Ambo|Anthos, 2014
293 p.
ISBN
9789047204473 (paperback)

Besprekingen

De kinderen van het armenhuis is het tweede deel van Jennifer Worths trilogie over haar carrière als vroedvrouw in een van de armste wijken in Londen. In dit deel zet ze dezelfde aangename verteltoon uit Haal de vroedvrouw! verder. In dat eerste deel vertelde ze meer over haar eigen ervaringen, terwijl ze zich hier meer richt op aparte verhalen die ze van begin tot einde uitwerkt, met uitgebreide aandacht voor de achtergrond van de personages. Zo is er het trieste verhaal van Jane, die als klein meisje in het armenhuis belandde, waar ze voor de rest van haar leven getraumatiseerd werd. Ook vertelt Worth het verhaal van Peggy en Frank, die in het armenhuis van elkaar gescheiden werden, maar elkaar vele jaren later terugvinden en verder samenleven tot hun bittere einde. Aangezien alle verhalen sterk verweven zijn met Worths leven in het Nonnatushuis, vertelt ze ook nog steeds voor een stuk haar persoonlijke verhaal.
Worth heeft een erg boeiende vertelstijl. In de trag…Lees verder
Memoires van Jennifer Worth (1935-2011) die als vroedvrouw en verpleegster bij de nonnen van het Nonnatushuis in de jaren vijftig van de 20e eeuw in de Londense havenbuurt, de Docklands sloppenwijken, werkte. Het boek is het tweede deel in een trilogie, in het eerste deel ‘Haal de vroedvrouw’* (2013) vertelde Worth over het leven van de wijkbewoners, haar werk en over de nonnen. In dit tweede deel vertelt ze verder. Onder meer over kinderen die in het armenhuis opgroeiden, over de hoogbejaarde zuster Monica Joan die van winkeldiefstal werd beschuldigd en over haar werk. Boeiend en aangrijpend. De boeken van Jennifer Worth zijn de basis voor de BBC televisieserie ‘Call the midwife’, die ook in Nederland wordt uitgezonden. Vrij kleine druk.

Over Jennifer Worth

Jennifer Worth (Clacton-on-Sea, 25 september 1935 - 31 mei 2011) was een Engelse verpleegster, musicus en schrijfster. Ze heeft haar ervaringen met haar werk als verloskundige in het armoedige East End in Londen in de jaren 50 van de 20e eeuw beschreven in de trilogie: Call the Midwife, Shadows of the Workhouse en Farewell to The East End.

Biografie

Worth, geboren als Jennifer Lee in Clacton-on-Sea in het graafschap Essex, is opgegroeid in Amersham, Buckinghamshire. Op de leeftijd van 15 jaar ging ze van school en leerde stenografie en typen en werd ze secretaresse voor het schoolhoofd van de Dr. Challoner's Grammar School. Daarna heeft ze een opleiding gevolgd tot verpleegster in het Royal Berkshire Hospital in Reading en verhuisde vervolgens naar Londen om een opleiding tot verloskundige te volgen.

In de vroege jaren 50 van de 20e eeuw kreeg Lee een functie als verpleegster in het London Hospital te W…Lees verder op Wikipedia