Curtis, een doorsnee Amerikaanse huisvader, wordt geplaagd door zeer verontrustende nachtmerries. Hij twijfelt of hij misschien aan het doordraaien is of dat er werkelijk onheil op hem en zijn gezin afkomt.
Titel
Take shelter / written and dir. by Jeff Nichols
Regisseur
Jeff Nichols
Componist
David Wingo
Acteur
Michael Shannon Jessica Chastain
Taal
Engels
Uitgever
A Film, 2012
1 dvd-video
Oorspr. opname
2011
Speelduur
116 min.
Aantekening
Taalkeuze: Engels, Frans Ondertiteling: Nederlands, Frans
EAN
8716777941140

Besprekingen

Amerikaanse psychologische thriller uit 2011, tweede speelfilm van regisseur Jeff Nichols, met Michael Shannon en Jessica Chastain. Curtis, een doorsnee Amerikaanse huisvader, wordt geplaagd door zeer verontrustende nachtmerries. Hij twijfelt of hij misschien aan het doordraaien is of dat er werkelijk onheil op hem en zijn gezin afkomt. Floortje Smit (Volkskrant 5-4-'12) geeft 4 (van 5) sterren: '(...) een fascinerende combinatie van horror, rampenfilm, gezinsdrama en sociaal realisme. Nichols' verontrustende maar ingetogen film laat zien hoe dun de lijn kan zijn tussen paranoia en terechte bezorgdheid en hoe dat werkt in een maatschappij waar het ieder voor zich is en alles op het punt van instorten lijkt te staan: de natuur, de economie, de geestelijke gezondheid. (...) een nachtmerrie die je meezuigt, langzaam maar zeker, een verontrustende waarschuwing en dwingend tijdsbeeld in een.' Ook Dana Linssen (NRC 4-4-'12) geeft 4 (van 5) balletjes: 'Michael Shannon geeft zowel lading als …Lees verder

Over Jeff Nichols

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Eric Hunt

Jeff Nichols (Little Rock, 7 december 1978) is een Amerikaans regisseur en scenarioschrijver.

Carrière

Jeff Nichols werd in 1978 geboren in Little Rock (Arkansas). Hij volgde filmlessen aan de School of Arts van de Universiteit van North Carolina. In 2007 maakte hij zijn filmdebuut met Shotgun Stories, dat hij zelf schreef en regisseerde. De film kreeg overwegend positieve recensies. Het was ook de eerste keer dat hij samenwerkte met acteur Michael Shannon. Shannon vertolkte nadien ook een hoofdrol in Take Shelter (2011) en Midnight Special (2016) van Nichols.

Nichols schreef en regisseerde ook het drama Mud (2012). De film met in de hoofdrol Matthew McConaughey dong in 2012 mee naar de Palme d'Or. Datzelfde jaar was Nichols ook voorzitter van de jury van het Internationaal filmfestival van Rome.

Filmografie

Lees verder op Wikipedia