Na hun huwelijk in 1958 voeren een blanke man en een zwarte vrouw een jarenlange juridische strijd voor het recht om samen in hun geboortestad in Virginia te mogen wonen.
Titel
Loving / written and directed by Jeff Nichols
Regisseur
Jeff Nichols
Componist
David Wingo
Acteur
Joel Edgerton Ruth Negga
Taal
Engels
Uitgever
Universal, © 2017
1 dvd-video
Oorspr. opname
2016
Speelduur
ca. 118 min.
Aantekening
Taalkeuze: Engels, Frans en Duits Ondertiteling: Nederlands, Engels voor slechthorenden, Frans, Deens, Fins, Duits, Hindi, Ijslands, Noors, Portugees, Zweeds, Turks
EAN
5053083108489

Besprekingen

Drama van Jeff Nichols (Midnight special; Mud), gebaseerd op ware gebeurtenissen. Richard Loving (Joel Edgerton) is een blanke bouwvakker in de staat Virginia, Mildred Delores (Ruth Negga) een zwarte vrouw. In 1958 worden de twee verliefd en wanneer Mildred zwanger blijkt besluiten ze te trouwen in de staat Washington DC omdat in Virginia gemengde huwelijken verboden zijn. Bij thuiskomst worden ze opgepakt en kunnen gevangenisstraf alleen ontlopen door de staat te verlaten. Mildred heeft echter heimwee en in 1963 vraagt ze minister van Justitie Robert Kennedy om hulp, die haar verwijst naar de American Civil Liberties Union. Na negen jaar procederen verklaart het Hooggerechtshof het verbod ongrondwettig. De recensenten geven 3-4 sterren. Ab Zagt (Algemeen Dagblad 23-2-’17): ‘(…) In Loving wordt deze kwestie kalm en ingetogen behandeld wat deze misstand des te meer tergend maakt. Ruth Negga, die Mildred speelt, is grandioos in haar lijdzaamheid. Ze is terecht genomineerd voor een Oscar…Lees verder

Over Jeff Nichols

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Eric Hunt

Jeff Nichols (Little Rock, 7 december 1978) is een Amerikaans regisseur en scenarioschrijver.

Carrière

Jeff Nichols werd in 1978 geboren in Little Rock (Arkansas). Hij volgde filmlessen aan de School of Arts van de Universiteit van North Carolina. In 2007 maakte hij zijn filmdebuut met Shotgun Stories, dat hij zelf schreef en regisseerde. De film kreeg overwegend positieve recensies. Het was ook de eerste keer dat hij samenwerkte met acteur Michael Shannon. Shannon vertolkte nadien ook een hoofdrol in Take Shelter (2011) en Midnight Special (2016) van Nichols.

Nichols schreef en regisseerde ook het drama Mud (2012). De film met in de hoofdrol Matthew McConaughey dong in 2012 mee naar de Palme d'Or. Datzelfde jaar was Nichols ook voorzitter van de jury van het Internationaal filmfestival van Rome.

Filmografie

Lees verder op Wikipedia